Home Geopolitika Premda Rusija bombardira Islamska je država sve bliže Alepu

Premda Rusija bombardira Islamska je država sve bliže Alepu

by Agencije

Unatoč ruskim bombardiranjima, Islamska država osvaja sela sjeverno od grada Aleppa koje se sve više približila, izvijestile su tako grupe za praćenje situacije u Siriji. Vijest o napredovanju ISIL-a došla je nakon što su Sjedinjene Države objavile kako odustaju od programa obuke pobunjenika koji se bore protiv Islamske države te da će umjesto toga osigurati oružje i ostalu opremu pobunjeničkim vođama i njihovim vojnicima na terenu, pišu Reuters i Newsweek.

New York Times piše kako Islamska država prijeti strateškom području sjeverno od Aleppa koje je trebalo biti tampon zona između Sirije i Turske, a o čemu se SAD još ljetos dogovorio s turskim vlastima. S druge strane, rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako su u zračnim napadima ubili 300 pobunjenika protiv Bashara al-Assada te da su pogodili 60 meta Islamske države. Dvjestotinjak pobunjenika ubijeno je u napadu na grupu Liwa al-Haqq u pokrajini Raqqa dok ih je stotinjak poginulo u Aleppu. U napadima su ubijena i dva zapovjednika ISIL-a.

Unatoč tome, Islamska država približila se na samo dva kilometra od Aleppa koji je pod upravljanjem vlade Bashara al-Assada. Dosad su osvojili šest sela u blizini tog grada i ubili više od 10 Assadovih vojnika.

Related Posts