Ruski plinski div Gazprom objavio je u ponedjeljak da mu je neto dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju poskočila 71 posto zahvaljujući slabijem rublju koji je amortizirao smanjeni obujam prodaje prihode i niže cijene energenata.

U prva tri mjeseca ove godine neto dobit ruske kompanije dosegnula je tako 382 milijarde rubalja (5,9 milijardi dolara). Prema ruskoj novinskoj agenciji Interfax analitičari su u prosjeku prognozirali iznos od 347 milijardi rubalja. Obujam izvoza plina u Europu i zapadne zemlje smanjen je 16 posto zbog sankcija Rusiji vezano za rusku upletenost u sukobe u Ukrajini. Unatoč tome, izvozni su prihodi Gazproma poskočili 12 posto, na 543 milijarde rubalja.

U Gazpromu taj skok objašnjavaju u prvom redu 37 posto višim prosječnim cijenama u rubljima, povezanim ponajprije s padom vrijednosti rublja. Prošle je godine vrijednost rublja gotovo prepolovljena da bi se ove blago oporavila nakon stabilizacije cijena energije koje su u posljednje vrijeme ponovo počele padati pa je ruska valuta prošlog tjedna kliznula na najnižu razinu prema dolaru od veljače.

Troškovi ruske kompanije većinom su iskazani u ruskoj valuti čija je vrijednost u posljednje vrijeme oštro pala dok su prihodi većinom iskazani u dolarima ili eurima, napominje agencija AFP. Tako je slabiji rubalj ublažio nepovoljan utjecaj osjetno nižih cijena energije na svjetskim tržištima. Iz ruskog ministarstva gospodarstva priopćili su prošlog mjeseca da bi ove godine Gazprom trebao proizvesti 414 milijardi prostornih metara plina, najmanje u svojoj povijesti.

U posljednje vrijeme ruska kompanija suočila se s teškoćama u odnosima s pojedinim partnerima, uključujući sukobima pogođenu Ukrajinu. Tako je u lipnju Kijev obustavio kupnju ruskog plina u najnovijem sukobu oko cijene tog energenta. Ujedno je turkmenistanski partner prošlog mjeseca optužio Gazprom da je insolventan i da ne želi platiti isporučeni plin, podsjeća novinska agencija AFP.

Related Posts