Prekomjerna ponuda zadržala naftu ispod 45 dolara

Cijene barela sirove nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 45 dolara, pritisnute skokom zaliha u Sjedinjenim Državama i rekordnim uskladištenim količinama nafte i derivata širom svijeta.

Na londonskom su tržištu cijene nafte porasle 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosile su 44,46 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 42,80 dolara. U četvrtak su potonule gotovo tri posto pod utjecajem snažnog skoka američkih zaliha u prošlom tjednu, za 4,2 milijuna barela. Na taj se podatak danas nadovezalo redovno mjesečno izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje je pokazalo da su u spremištima širom svijeta uskladištena rekordna tri milijuna barela sirove nafte i naftnih derivata. Na prijelazu u iduću godinu enormne globalne zalihe mogle bi se i dodatno povećati, upozoravaju iz IEA-e. “Trenutno se prognozira blaga zima u Europi i SAD-u. Obistini li se ta prognoza, nabujale zalihe pojačat će pritisak na tržište”, tumače u agenciji.

Tržišta sirove nafte pritišće prevelika ponuda. Procjenjuje se da se dnevno proizvodi između 700 tisuća i 2,5 milijuna barela više no što je potrebno, što je rezultiralo padom cijena gotovo za dvije trećine od lipnja 2014. godine. Zasićenost je rezultat visoke razine proizvodnje u većini velikih proizvođača, uključujući one u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), te Rusiju, SAD- i Kanadu.

Na strani potražnje zabrinjava moguć nepovoljan utjecaj usporavanja gospodarskog rasta u Aziji, na čelu s Kinom i Japanom, iako zasad nema traga takvim trendovima. “Temeljno je raspoloženje pesimistično”, konstatira analitičar PVM-a Tamas Varga. “Ne vidim ništa što bi moglo dugoročno poduprijeti cijene”, dodaje. U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 40,21 dolara, što znači da je pala za 1,32 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like