Home Energetika Prekomjerna opskrba drži naftu na 49 dolara

Prekomjerna opskrba drži naftu na 49 dolara

by admin

Cijene barela nafte zadržale su se u srijedu međunarodnim tržištima nadomak 49 dolara, pritisnute tvrdokornom prekomjernom opskrbom i zabrinutošću zbog smanjene potražnje u azijskim gospodarstvima i Sjedinjenim Državama. Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,71 dolar. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 42,42 dolara.

“Mislim da je tržište u prekratkom vremenu spustilo cijene prenisko”, konstatira Hans van Cleef iz ABN Amroa. Idućih bi tjedana cijene po njegovoj procjeni trebale rasti, iako ne pretjerano. Završetak silaznog trenda uvjetovan je ipak značajnijim smanjenjem opskrbe, tumače analitičari u osvrtu na aktualnu stabilizaciju cijena, nakon 30-postotnog pada u razdoblju od lipnja.

U SAD-u se pak i dalje proizvode rekordne količine nafte a čini se da su proizvođači našli formulu za smanjenje troškova, pa ne treba očekivati smanjenje proizvodnje. U rujnu pak započinje sezona smanjene potražnje, s obzirom na sezonsko održavanje u rafinerijama i završetak ljetne sezone vožnje. U takvom je okruženju bez odjeka ostao podatak o padu zaliha u prošlom tjednu, za 2,3 milijuna barela, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API). “Pad cijena nafte u posljednje vrijeme potvrđuje… da su proizvođači na globalnoj razini odlučili ustrajati u aktualnoj (visokoj) razini proizvodnje”, zaključuje Scott Cockerham iz Conway MacKenzie’s Energy ADvisory Services.

I Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) proizvodi rekordne količine nafte. Tako Angola planira u listiopadu izvesti oko 1,83 milijuna nafte dnevno, u odnosu na 1,77 milijuna dnevno u rujnu. To će dodatno zaoštriti problem prekomjerne opskrbe u Atlantskom bazenu, napominje Reuters. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 45,77 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts