Prekinuti pregovori o poticajima spustili cijenu nafte

Podaci o potrošnji nisu najbolji
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump ugasio nade u četvrti paket poticaja za gospodarstvo u koronakrizi a dodatni uteg bio je rast zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 41,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39,53 dolara.

Trgovce je danas zabrinuo neuspjeh pregovora Bijele kuće i Zastupničkog doma o novom paketu poticaja za gospodarstvo u koronakrizi. SAD je najveći potrošač nafte u svijetu. Predsjednik Trump još se liječi od Covida 19 ali u utorak je završio razgovore s demokratima o novom paketu pomoći gospodarstvu SAD-a, koji za nekoliko tjedana čekaju predsjednički izbori. Iako je povlačenje iz pregovora o poticajima bilo presudno, podaci o potrošnji nisu konstruktivni, stoji u briefingu Međunarodne agencije za energiju.

S druge strane, zvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo je da su zalihe sirove nafte u prošlome tjednu porasle za 951 tisuću barela. Donekle su pad cijena ublažila ograničenja u opskrbi.

Naftne kompanije osigurale su u utorak platforme u Meksičkom zaljevu i evakuirale radnike, po šesti put u ovoj godini, budući da uragan Delta prijeti proizvodnji. Oluja je zaustavila 29,2 posto ukupne proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu, koja čini 17 posto ukupne američke proizvodnje.

U Norveškoj je sindikat Lederne jučer priopćio da će od 10. listopada proširiti prosvjede zaposlenih u naftnoj industriji, ukoliko ne bude postignut dogovor o plaćama. Šest naftnih i plinskih polja na moru zatvoreno je u ponedjeljak zbog štrajka, a norveški proizvodni kapaciteti smanjeni su osam posto.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u utorak iznosila 40,33 dolara, te porasla 1,25 dolar u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments