Home Geopolitika Prekinuta operacija evakuacije Alepa

Prekinuta operacija evakuacije Alepa

by admin

Operaciju evakuacije tisuća civila i boraca iz posljednjih pobunjeničkih četvrti Alepa prekinule su u petak režimske snage, objavio je sirijski sigurnosni izvor.

Novinari su čuli pucnjavu i eksploziju u četvrti Ramusa, sektoru pod vladinom kontrolom kroz koju se odvija evakuacija, te kazali da su ambulantna kola i autobusi napustili tu zonu.

“Operacija evakuacije je prekinuta jer naoružane osobe nisu poštivale uvjete sporazuma”, izjavio je sirijski sigurnosni izvor.

“Terorističke skupine prekršile su sporazum i pokušale iznijeti teško naoružanje i taoce iz četvrti na istoku Alepa”, objavila je sirijska državna televizija.

Direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman kazao je da je prekid u Alepu nastao i zbog blokade evakuacije iz Fuje i Kefraje, dvaju šijitskih prorežimskih sela u sirijskoj pokrajini Idleb.

Pregovori koji su omogućili u četvrtak i petak evakuaciju tisuća civila i boraca iz Alepa prema teritorijima pod nadzorom pobunjenika, predviđali su zauzvrat odlazak ranjenih iz ta dva šijitska sela pod opsadom pobunjenika od 2015. u pokrajini Idleb, susjednoj Alepu, koju pobunjenici kontroliraju gotovo u potpunosti.

Islamistička pobunjenička skupina Ahrar al-Šam i ostale skupine “spriječile su autobuse i ambulantna kola da uđu u Fuju i Kefraju, usprkos obvezi da dopuste protočno odvijanje operacije”, istaknuo je Abdel Rahman.

Prorežimski borci podrijetlom s tih lokaliteta blokirali su tada cestu za evakuaciju u Alepu, naglasio je on.

(Agencija)

Related Posts