Home Energetika Prekidi u opskrbi prevagnuli nad prekomjernom proizvodnjom

Prekidi u opskrbi prevagnuli nad prekomjernom proizvodnjom

by Agencije

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 44 dolara, poduprte prekidima proizvodnje u Kanadi koji su prigušili zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,38 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,74 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 45 centi višoj cijeni, od 43,89 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,22 dolara.

Tržišta su jučer pred kraj trgovanja pritisnula očekivanja da će novi podaci iz SAD-a ponovo pokazati rast zaliha, na novu rekordnu razinu. Danas se pozornost ulagača ponovo preusmjerila na poremećaje u opskrbi iz Kanade zbog velikih požara koji već danima bjesne u naftonosnoj pokrajini Alberti.

U konzultantskoj kući Energy Aspects procjenjuju da je proizvodnja u Kanadi smanjena za 1,6 milijuna barela dnevno. Ukupno je od početka godine ponuda zbog raznih poremećaja smanjena za više od 2,5 milijuna barela dnevno. Time je bar privremeno neutraliziran višak zbog kojeg su cijene nafte od sredine 2014. do početka ove godine potonule 70 posto.

Na smanjenje proizvodnje u Kanadi nadovezao niz napada na naftnu infrastrukturu u Nigeriji, zbog čega je proizvodnja sirove nafte u toj afričkoj zemlji potonula blizu najniže razine u 22 godine, pokazuju podaci Reutersa.

“Unatoč pojedinačnim značajnim poremećajima u opskrbi, u čemu se posebno izdvaja Kanada, cijene su se zbog kontinuiranih nepovoljnih temeljnih faktora tek umjereno oporavile”, zaključila je u bilješci klijentima francuska banka Societe Generale. “Cijene nafte vjerojatno će unatoč tome i dalje padati, budući da ih noviji prekidi u opskrbi… više ne podižu već tek sprečavaju njihov pad”, pojašnjavaju u dnevnoj bilješci analitičari Commerzbanka.

“Cijene sirove nafte ne mogu rasti bez potpore derivata a nje trenutno nema. Pritom sve više rafinerija završava poslove održavanja pa će ponuda derivata porasti a spremnici biti popunjeni”, dodaje Oystein Berentsen iz singapurskog Strong Petroleuma. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 40,76 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts