Prekid sankcija je pobjeda Rusije?

Ukrajinski predsjednik

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u četvrtak da bi američko ukidanje sankcija rusko-njemačkom Sjevernom toku 2 bila pobjeda Rusije, a tu je zemlju također optužio da izdaje ruske putovnice stanovnicima Donbasa što je prvi korak prema aneksiji tog područja.

Ukrajina se već dugo bori protiv plinovoda Sjeverni tok 2 jer je zaobilazi kako bi isporučio ruski plin izravno Europi. Njegovim puštanjem u rad zemlja bi izgubila velike prihode od tranzita plina.

Za njegove protivnike, završetak plinovoda predstavlja napuštanje Kijeva, saveznika Zapada koji je pretrpio ruske ofenzive, posebice aneksiju Krima i rat s proruskim separatistima na istoku.

Za pobornike, poglavito Njemačku, podmorska cijev, druga koja prolazi Baltičkim morem, u potpunosti je komercijalni projekt koji ne bi trebao izazvati političke rasprave.

Sjedinjene Države su najavile u srijedu da će odustati od sankcija glavnoj tvrtki koja sudjeluje u izgradnji Sjevernog toka 2 između Njemačke i Rusije.

Taj potez je suprotan oštrim primjedbama američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u ožujku kada je potvrdio da se Sjedinjene Države protive plinovodu, koji je nazvao “lošim projektom za Njemačku, Ukrajinu i saveznike i partnere iz središnje i istočne Europe”.

Zelenskij je također rekao u četvrtak da je rusko izdavanje putovnica stanovnicima istočne Ukrajine prvi korak aneksiji te regije, piše Reuters.

Ruska novinska agencija TASS navela je da je prema službenim izvorima od travnja 2019. u Donbasu podijeljeno više od 527.000 ruskih putovnica, dok ukrajinske vlasti govore o njih 400.000.

Odnosi između Moskve i Kijeva su loši nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., a separatisti uz podršku Rusije iste godine preuzeli kontrolu nad istočnom Ukrajinom.

Napetosti su se posljednjih mjeseci ponovo rasplamsale nakon što se dvije zemlje međusobno optužuju za jačanje borbi na istoku Ukrajine, koje je Rusija nazvala obrambenom vježbom, kao i gomilanje postrojbi na granici s Ukrajinom i Krimom.

Rusija je razmjestila više od 100.000 vojnog osoblja blizu ukrajinske granice i dalje ih tamo zadržava unatoč obećanjima o povlačenju, rekao je Zelenskij.

Naglasio je da se ruske snage povlače “vrlo, vrlo polako”, a da je Zapad u zadnje vrijeme olakšao pritisak na Kremlj, iako je ranije uvelike doprinio ublažavanju tenzija između Kijeva i Moskve.

Kremlj je u četvrtak pozdravio “pozitivne znakove” za rusko-američke odnose, nakon prvog susreta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američkog kolege Antonyja Blinkena te američkog odustajanja od sankcija Sjevernom toku 2.

Blinken i Lavrov prilikom svog prvog susreta u srijedu navečer naglasili su da bi njihove dvije zemlje, iako između njih postoje značajne razlike, trebale surađivati na nekim pitanjima.

Susret Sergeja Lavrova i Antonyja Blinkena u srijedu u Reykjaviku na marginama Arktičkog vijeća je prvi između dvojice visokih dužnosnika nakon ulaska Joea Bidena u Bijelu kuću u siječnju.

Taj samit bi se mogao održati u lipnju u trećoj zemlji, prema Moskvi i Washingtonu, ali ni datum niti mjesto nisu za sada službeno određeni.

Sastanak Lavrova i Blinkena mediji su ranije označavali kao priliku za dogovor oko mogućeg zajedničkog predsjedničkog samita u lipnju, a u pokušaju poboljšanja zategnutih odnosa između bivših hladnoratovskih neprijatelja.

Glasnogovornik Kremlja je također rekao da je “pozitivan znak” činjenica da su Sjedinjene Države odustale od sankcija glavnoj tvrtki koja sudjeluje u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2 između Njemačke i Rusije.

SAD je u srijedu uveo sankcije za određene brodove i osobe koji sudjeluju u izgradnji 11 milijardi dolara vrijednog plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se ruski plin odvodio s Arktika do Njemačke, što je projekt kojem se Biden već ranije usprotivio.

No, u međuvremenu je američka administracija odlučila ukinuti sankcije protiv tvrtke koja stoji iza izgradnje plinovoda i njezinog izvršnog direktora Matthiasa Warniga, a u izvještaju u koji je Reuters dobio uvid to ukidanje se objasnilo kao američki nacionalni interes.

You may also like

0 comments