Pregovori s Valonijom završili neuspješno, upitno potpisivanje CETA-e

Pregovori između kanadske ministrice trgovine Chrystia Freeland i vlade belgijske regije Valonije o rješavanju problema koji su ispriječili potpisivanju sporazuma EU-Kanada o slobodnoj trgovini završili su u petak neuspjehom, objavili su belgijski mediji.

Belgijska frankofona televizija RTBF javlja da je kanadska ministrica Freeland objavila da su razgovori završeni i da su završili neuspjehom.

Valonija odbija dati saveznoj vladi suglasnost za potpisivanje toga sporazuma, tražeći dodatnu zaštitu za svoje proizvode, što dovodi u pitanje plan da se sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA) potpiše krajem sljedeće tjedna u Bruxellesu. Belgijska savezna vlada mora dobiti suglasnost svih regionalnih vlada za potpisivanje međunarodnih sporazuma.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je nakon završetka summita, na kojem je pitanje međunarodne trgovine bilo jedno od ključnih tema, da građani EU-a nisu uvjereni da europski pregovarači sklapaju takve sporazume u njihovu interesu.

„Naši su građani sve više zabrinuti u vezi s pitanjem jesu li pregovori u njihovu interesu. Bojim se da nećemo više moći pregovarati o zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini ako u praksi ne pokažemo da smo vrlo ozbiljni u pogledu zaštite europskih potrošača, radnika i tvrtki“ rekao je Tusk.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izjavio je nakon summita da „ne očajava“ i da očekuje da će se pronaći rješenje u sljedećih nekoliko dana.

 

 

(Hina)

You may also like

0 comments