Pregovori o Siriji nastavljaju se 14. ožujka

Sirijska vlada primila je poziv za otvaranje pregovora o rješavanju sirijske krize 14. ožujka u Ženevi, potvrdio je u ponedjeljak za AFP izvor blizak vladinom izaslanstvu u Damasku.

“Službeno izaslanstvo primilo je u nedjelju poziv Ujedinjenih naroda da 14. ožujka u Ženevi sudjeluje u pregovorima”, kazao je spomenuti izvor. Taj izvor ne navodi kada će izaslanstvo sirijske vlade stići u Ženevu gdje bi se trebali održati neposredni pregovori između režima predsjednika Bashara al-Assada i oporbe.

U razgovoru u subotu za panarapski dnevnik Al-Hayat, izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura je kazao da bi pregovori trebali početi 10. ožujka. Riad Naassan Agha Hijab, glasnogovornik Visokog odbora za pregovore koji okuplja ključne skupine sirijske oporbe i pobunjenika, prvotno je potvrdio da oporba “prihvaća susret u Ženevi” te da je predviđeno da “izaslanstvo doputuje u petak”.

Hijab je potom u telefonskom razgovoru s novinarima kazao da su vladine snage uz potporu ruskih zračnih udara, iranskih trupa i iračkih milicija u ponedjeljak izvršile “pokolj” više desetaka civila u Alepu te da oporba sada razmatra da li uopće sudjelovati u novoj rundi mirovnih pregovora. “Odlučit će se do kraja tjedna”, kazao je Hijab. On je Assadov režim optužio da ponovo koristi otrovne plinove i bombe-bačve. Damask odlučno opovrgava korištenje kemijskog oružja i spomenutih bombi.

Hijab se u razgovoru s novinarima osvrnuo i na prijedlog federalizacije zemlje i kazao da se oporba tome protivi, smatrajući da bi to bio uvod u podjelu Sirije. “To je neprihvatljivo. To pitanje nije otvoreno za pregovore i ideja federalizacije bila bi uvod u podjelu zemlje”, rekao je Hijab i pojasnio da se oporba slaže s administrativnom decentralizacijom.

You may also like