Pregovori o budućnosti Makedonije su bez pomaka

Pregovori predsjednika četiri najveće makedonske stranke o pronalasku rješenja za izlazak iz političke krize završeni su bez pomaka. Nakon trećeg sastanka makedonskih političara, rečeno je samo da su premijer i predsjednik vladajućeg-VMRO DPMNE, Nikola Gruevski i predsjednik opozicionog SDSM-a, Zoran Zaev upoznali predsjednike vladajuće albanske partije DUI te opozicionog DPA o prošlotjednom sastanku u Strasbourgu sa europskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom, donosi Al Jazeera Balkans.

Dogovoren je novi sastanak za slijedeći tjedan. Zoran Zaev kaže kako će detalje iznijeti predstavnici Europske unije. ”Tako smo se dogovorili, kako bismo dali šansu eventualnom uspjehu procesa koji bi mogao početi, a to su pregovori. Još se razgovara o okviru, formatu, detaljima, temama o kojima bi se razgovaralo, ali još nismo došli do konkretnih detalja i da možemo kazati da imamo započet pregovarački proces.” Oporba je najavila kako će nakon kratke stanke, ponovno početi objavljivati snimke kojima, kako tvrdi, ukazuje na korupciju vlasti.

Vođe makedonskih stranaka sastali su se pod pokroviteljstvom američkog ambasadora Jessa Bailyja i šefa delegacije Europske unije u Makedoniji, Aiva Orava. Prošloga tjedna su u Strazburu, uz posredovanje europskih političara, Gruevski i Zaev vodili su razgovore, ali bez dogovora o rješenju političke krize u Makedoniji. Susretu su prisustvovali europski komesar Johannes Hahn i trojica zastupnika u Europskom parlamentu – Eduard Kukan, Ivo Vajgl i Richard Howitt, no osim usuglašenog stava kakoje nastavak dijaloga od presudnog značaja nije bilo konkretnijih pomaka. Na masovnim prosvjedima 17. svibnja, na kojima su se okupili deseci tisuća građana, Zaev je zatražio hitnu ostavku premijera Nikole Gruevskog, no premijer to odbija.

You may also like