Pregovori još nisu niti započeli, Šimonović posreduje

Lider makedonskog oporbenog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je nakon razgovora u Strasbourgu s premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim o rješenju krize u zemlji “da pregovori nisu još počeli i da nakon razgovora nema ništa više reći osim da je postignut zaključak da treba razgovarati”.

Kako prenose mediji u Skopju, Zaev, koji traži neopozivu ostavku vlade, formiranje prijelazne vlade i izvanredne parlamentarne izbore, rekao je da će naredni susret a premijerom i liderom vladajuće VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim biti 26. svibnja u zastupničkom klubu u Skopju. “Ostajemo pri tome što je priopćila Europska unija (nakon jučerašnjih razgovora u Strasbourgu) zato što želimo da pregovarački proces koji se pokušava uspostaviti i počne. Pregovori nisu počeli, počeli su razgovori oko uspostavljanja okvira (za pregovore)”, kazao je Zaev. Zaev je rekao da su najčešće razgovarali on i premijer Nikola Gruevski licem u lice, u prisustvu povjerenika Johanesa Hahna i trojice europskih zastupnika, ali da neće iznositi detalje o tim razgovorima zato što to ne bi išlo u prilog uspjehu razgovora koji se vode da bi se politička kriza u Makedoniji rešila. Makedonski premijer Nikola Gruevski, kao ni VMRO DPMNE čiji je lider, nisu se oglašavali nakon razgovora u Strasbourgu.

Pomoćnik za ljudska prava glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ivan Šimonović dolazi u dvodnevni posjet Makedoniji kako bi s tamošnjim dužnosnicima razgovarao o situaciji u toj zemlji, potvrđeno je u UN-u. Šimonović će biti prvi dužnosnik UN-a, zadužen za ljudska prava, koji će posjetiti Makedoniju od 1999. godine, prenose mediji. Osim njega, u Makedoniju dolaze i dužnosnici sektora UN-ovog za političke poslove. Tokom posjeta, Šimonović će s makedonskim političarima razgovarati o pitanjima koja se tiču ljudskih prava, najavljeno je. Osim s najvišim državnim dužnosnicima, Šimonović vjeruje da će se tokom posjeta sastati i s ombudsmanom, liderima političkih partija, aktivistima za zaštitu ljudskih prava te predstavnicima UN-ovog ureda u Skopju, najavljeno je iz UN-a. (Al Jazeera Balkans)