Predviđen snažan globalni pad inozemnih stranih ulaganja

Izravna inozemna ulaganja trebala bi se ove godine u svijetu smanjiti 10 do 15 posto zbog krhkog svjetskog gospodarstva, slabe potražnje i pada zarade pojedinih multinacionalnih kompanija u prošloj godini, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda UNCTAD.

Očekuje se da će vrijednost izravnih inozemnih ulaganja u svijetu ove godine kliznuti na 1.500 do 1.600 milijardi dolara, procjenjuju u UNCTAD-u u najnovijem tromjesečnom izvješću o globalnim investicijskim trendovima. “Pad izravnih inozemnih ulaganja odražava krhkost svjetskog gospodarstva, tvrdokornu slabost agregatne potražnje, anemičan rast pojedinih zemalja-izvoznica roba i snažan pad dobiti pojedinih multinacionalnih kompanija u 2015.”, navodi se u izvješću.

Pozornost privlače razlike među pojedinim regijama, pa bi Afrika ove godine trebala ponovo zabilježiti rast izravnih inozemnih ulaganja. Nakon oštrog pada u prošle tri godine, umjereni oporavak očekuje se i u skupini tranzicijskih gospodarstava, i to za šest do 34 posto, na 37 do 47 milijardi dolara.

U razvijenim gospodarstvima izravna inozemna ulaganja oštro su porasla prošle godine, dok se u ovoj godini očekuje njihov pad za 10 do 14 posto, na 830 do 870 milijardi dolara.

Velike su razlike i među pojedinim skupinama zemalja, pa bi se u skupini 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 izravna inozemna ulaganja, po prognozama UNCTAD-a, trebala ove godine smanjiti za pet do 10 posto.

Članice APEC-a (Azijsko-pacifička ekonomska suradnja) trebale bi zabilježiti još veći pad ulaganja, za 15 do 20 posto. Nasuprot tome, u skupini koju čine Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika izravna inozemna ulaganja trebala bi ponovo porasti, i to za 10 posto, procjenjuju u UNCTAD-u.

Novi podaci potvrđuju procjene iz lipnja, napominju iz te agencije UN-a. Za iduće dvije godine najavljuju oporavak izravnih inozemnih ulaganja. “Prognoziramo da će se izravna inozemna ulaganja u 2017. oporaviti i potom u 2018. dosegnuti 1.800 milijardi dolara, ali i dalje će ostati ispod najviših razina iz razdoblja prije krize”, istaknuo je glavni tajnik agencije UN-a Mukhisa Kituyi.

Kratkoročno su očekivanja za izravna inozemna ulaganja ipak blago pesimistična, napominju iz UNCTAD-a, dodajući da očekuju njihov pad u skupini razvijenih i u onoj zemalja u razvoju.

You may also like

0 comments