Predviđen slabiji rast Njemačke u sljedećem kvartalu

Usporavaju
Njemačko je gospodarstvo prema dostupnim podacima vjerojatno slabašno raslo u drugom kvartalu, nakon neočekivano snažnog povećanja aktivnosti u prva tri ovogodišnja mjeseca, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo gospodarstva.

U prva tri ovogodišnja mjeseca njemačko je gospodarstvo poraslo 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, snažnije nego što se očekivalo. U 2018. za dlaku je izbjeglo recesiju, koja se definira kao dva uzastopna kvartala pada aktivnosti. U ministarstvu predviđaju “slabi gospodarski trend” u razdoblju od travnja do lipnja.

Signali iz uslužnog sektora pokazuju posustajanje snažnog rasta, upozoravaju u ministarstvu, dodajući kako očekuju i nastavak prigušene aktivnosti u sektoru industrije. Tržište rada i dalje pruža podršku gospodarstvu, iako u nešto manjoj mjeri, i to kroz veća primanja kućanstava a pozitivan su faktor i poticajne fiskalne mjere, istaknuli su u ministarstvu.

Upozoravaju ujedno na značajne rizike koji prijete pogoršanjem izgleda, uključujući trgovinske sukobe, brexit i geopolitičke napetosti koji redom pritišću globalno gospodarstvo. Njemačka vlada i analitičari posljednjih su mjeseci smanjili projekcije gospodarskog rasta. Vlada je tako proljetos predvidjela rast gospodarstva od 0,5 posto u 2019., podsjeća dpa.

You may also like

0 comments