Predviđa se daljnji rast BDP-a u Soveniji

Ljubljana – Direktor ureda za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) Boštjan Vasle izjavio je u ponedjeljak da bi Slovenija ove godine mogla imati rast BDP-a između dva i 2,6 posto.
To je nešto više od projekcija većine međunarodnih ustanova koje najavljuju krhki gospodarski oporavak, ali i od zadnje projekcije UMAR-a iz prosinca prošle godine.Nakon lanjskog rasta BDP-a od 2,6 posto ove bi godine rast mogao iznositi između dva i 2,6 posto, kazao je Vasle, govoreći u ponedjeljak na jednom skupu ekonomista.

UMAR je krajem prošle godine za 2015. najavio rast BDP-a od dva posto, a novu službenu projekciju za ovu godinu iznijet će do kraja ožujka.n Izvoz će i dalje biti ključni generator rasta gospodarske aktivnosti u Sloveniji, ali manje nego lani kad se povećao za 6,3 posto, a ove bi godine njegov porast mogao iznositi između 5 i 6 posto, najavio je Vasle, dodavši da će se nastaviti prošlogodišnji trend malog rasta investicija i potrošnje, dok će potrošnja države i dalje padati.

Biti elementi koji onemogućuju brži rast i dalje su na financijskom području jer državne banke i nakon što su sanirane imaju restriktivne kreditne plasmane za gospodarstvo, iznio je Vasle.

Premijer Miro Cerar u subotu je na kongresu svoje stranke ponovio kako u zemlji nakon višegodišnje recesije postoje izraziti znakovi oporavka, ali da vlada ne smije napraviti nijednu pogrešku jer bi se zemlja sa sadašnjim krhkim rastom opet mogla vratiti u recesiju, te da je potrebno provesti reforme koje bi, da su izvedene pravodobno, u vrijeme ranijih vlada, Sloveniji omogućile da krizu lakše prebrodi.

You may also like