[vc_row][vc_column width=”1/3″]Ekološka karta Grada Zagreba koja objedinjuje postojeće podatke o stanju okoliša, prvenstveno zraka, vode i tla, kako bi se nadležnim gradskim uredima omogućilo donošenje kvalitetnih odluka u razvoju grada u skladu s održivim razvojem, predstavljena je u četvrtak u zagrebačkoj Gradskoj upravi.[/vc_column][vc_column width=”2/3″] Projekt predstavlja važan iskorak u zaštiti zdravlja ljudi i zaštite okoliša, ali i učinkovitog planiranja razvoja Zagreba, rekla je na konferenciji za novinare zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

“Ekološka karta Grada Zagreba koju je izradio Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Gradom Zagrebom, Institutom za medicinska istraživanja, Agronomskim fakultetom i Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ), operativni je alat kojim nadležni uredi mogu funkcionalno upravljati zemljištem, prostorom, zaštitom životnog i radnog okoliša te voditi još kvalitetniju brigu o ljudskom zdravlju.[/vc_column][/vc_row] Zagrepčanima pak služi kao pregledna, jasna informacija potrebna za sagledavanje i predviđanje stanja okoliša, naglasila je Šikić.

Ocijenila je kako je projekt jedinstven, jer je karta dinamičan alat s kontinuiranim unosom podataka na temelju redovitog monitoringa, epizodnih mjerenja, te novih podataka iz različitih sektora ispitivanja okoliša, kao što su mjerenje kvalitete zraka pomoću automatiziranih senzora.

Za tlo se provodi monitorning urbanih tla i gradskih vrtova, a na području zraka postojeća mreža za trajno praćenje kvalitete nadograđena je na osam lokacija s automatiziranim senzorima mjerenja onečišćenja zraka s očitanjem svakih 60 sekundi i prikazom svakih 15 minuta.

Senzori su, kaže Šikić, instalirani na pogodne gradske strukture na najprometnije dijelove Zagreba.

Dostupni su podaci i za monitoring vode, u sezoni kupanja bit će dostupni podaci o kvaliteti vode gradskih kupališta, prikazani su podatci o alergenoj peludi, meteo podatci s temperaturom, smjerom i brzinom vjetra te tlakom.

U iduće tri godine cijeli se sustav planira nadopuniti s još tri dodatne meteo stanice.

Građanima će karta biti dostupna na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Grada Zagreba.

Ravnatelj NZJZ Zvonimir Šostar najavio je da ove godine namjeravaju senzorskim stanicama pokriti cijeli grad Zagreb te planiraju postavljanje više od 70 senzorskih stanica.

“Kao gradonačelnik Zagreba uvijek razmišljam o tome kako poboljšati kvalitetu života naših građana, ali i budućih generacija. Želja da dosegnemo optimalnu ravnotežu ugodnog života i produktivnog rada te razvoj grada u kojemu će čovjek živjeti u harmoniji s prirodom, ovoj gradskoj upravi, a i meni osobno, uvijek je bila na prvom mjestu. Ponosan sam što je ovaj projekt još jedan dokaz da građani Zagreba žive jednim, iznad prosječnim standardom i što je projekt jedinstven ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi”, zaključio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Osvrnuo se na izgradnju kompostane u Brezovici čiji se stanovnici protive tom projektu jer smatraju da će negativno utjecati na okoliš, poručivši da nigdje na svijetu i Europi kompostane nisu opasne za zdravlje ljudi.

“Ovi koji kure problem, ponavljam da ćemo se uskoro naći u Brezovici. Prije toga molim naše ljude i NZJZ da instaliraju instrumente za mjerenje stanja okoliša i u Brezovicu i u Resnik da moji sugrađani vide da kompostana ne zagađuje i ne ugrožava život i zdravlje ljudi. Sve ostalo je plod ljudske mašte i kurenja”, kazao je Bandić. (Agencije)

Related Posts