Predsjedništvo BIH u službenom posjetu Hrvatskoj

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić boravit će u utorak i srijedu, 8. i 9. ožujka, u službenom posjetu Hrvatskoj.

Nakon ceremonije svečanog dočeka u Uredu predsjednice RH, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarat će s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH, nakon čega će se sastati i službena izaslanstva, priopćeno je iz predsjednicina ureda. Nakon bilateralnog sastanka službenih izaslanstava predviđene su izjave za javnost predsjednice Kitarović i predsjedatelja Predsjedništva BiH Čovića.

Drugog dana službenog posjeta, u srijedu, predsjedatelj i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine održat će odvojene sastanke s hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom.

Najavljujući ovaj posjet Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović ranije je kazao kako je potrebno neprestano raditi na poboljšanju odnosa dviju prijateljskih zemalja te kako je važno što prije uspostaviti kvalitetnu komunikaciju s novom hrvatskom vladom. Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ovog je tjedna rekao kako će se na dnevnom redu razgovora u Zagrebu naći većina otvorenih pitanja u odnosima dvije države, uključujući tu prilagodbu privremenog trgovinskog sporazuma BiH s Europskom unijom, pitanje granica kao i planove Hrvatske za gradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, kod Dvora na Uni, u blizini granice s BiH. Posjet Predsjedništva BiH uzvratni je posjet nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, neposredno nakon što je izabrana, boravila u službenom posjetu BiH.

You may also like