Predsjednik Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) dr Vladimir Kostić, poručio je u ponedjeljak, nakon kritika njegove izjave da je Srbija izgubila Kosovo, kako neće dopustiti da mu bilo tko određuje što smije reći, a što ne, te da je važno izraziti mišljenje i kad ono ne pogoduje kolektivnom umu.

“Neću dopustiti da mi netko određuje šta smijem reći, a šta ne, i šta je jedinstveni korpus mišljenja kojega se trebam držati”, rekao je Kostić za Večernje novosti od ponedjeljka nakon oštrih kritika koje mu je uputio srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, neizravno se založivši za njegovu smjenu, povodu njegove izjave da je Kosovo de facto i de iure izgubljeno za Srbiju te da je samo stvar političke mudrosti kako to priopćiti narodu.

Kostić je ponovio da su njegove ocjene o Kosovu osobno stajalište, a ne stajalište SANU, poručivši kako “nije u redu” da o njegovim stajalištima raspravljaju ljudi “koji nisu ni čuli u cijelosti” šta je rekao. “Neka Srbija sama odluči kome će vjerovati”, rekao je predsjednik SANU.

Prvi čovjek vodeće znanstvene, društvene i kulturne institucije u Srbiji potaknuo je burne reakcije svojom izjavom Radio-Beogradu da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju. “Netko ovom narodu mora reći da Kosovo više nije de facto niti de iure u našim rukama. Bojim se da je, u ovom trenutku, jedina politička mudrost na koji način, s elementima dostojanstva, napustiti Kosovo koje de facto i de iure više u našim rukama. I to netko ovom narodu mora kazati”, rekao je Kostić u emisiji “Sedmica” Radio Beograda.

Iz ureda srbijanskog predsednika poručeno je da dr Kostić govori protivno interesima Srbije i mimo uvjerenja većine građana Srbije te zatraženo da se SANU izjasni treba li joj na čelu biti takav čovjek.

Nešto umjerenije reagirao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekavši kako se ne može suglasiti s izjavom predsjednika SANU, ali da svatko ima pravo na svoj sud i mišljenje te da on nikoga neće nazivati izdajnikom. “Loše je vrijeme za takve izjave u trenucima kada pokušavamo spriječiti članstvo Kosova u UNEASCO-u”, rekao je srbijanski premijer. Čelnik Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU), liječnik dr. Vladimir Kostić je neurolog i profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu, a na čelu SANU-a je od ove godine.

Related Posts