Predsjednik priznao pobjedu Suu Kyi

Mianmarski predsjednik Thein Sein čestitao je u srijedu demokratskoj pobjednici izbora Aung San Suu Kyi, čija je stranka po dosadašnjim podacima pobijedila vladajuće u prvim slobodnim izborima u posljednjih 25 godina, krenuvši prema ostvarenju apsolutne većine u parlamentu, prenose agencije.

Thein Sein je istaknuo da će vlada prihvatiti rezultate izbora te je pristao na zahtjev Suu Kyi da se uskoro održe “pomirbeni” razgovori. Nacionalna liga za demokraciju na čelu sa Suu Kyi osvojila je preko 80 posto mjesta u parlamentu. “Čestitke … predsjednici Aung San Suu Kyi i njezinoj stranci na potpori koju je dobila od naroda”, stoji u objavi glasnogovornika aktualnog mianmarskog predsjedništva na Facebooku.

Vlada je obećala da će poštovati izbor i odluku naroda kao i “miran prijenos vlasti” kada se definitivno potvrdi pobjeda oporbene mianmarske političarke Aung San Suu Kyi na povijesnim izborima održanim u nedjelju. “Kao aktualna vlada, prihvaćamo izbor birača i vlast ćemo predati na miran način”, rekao je u službenom priopćenju mianmarski ministar informiranja Ye Htut.
Suu Kyi je pozvala i moćnog zapovjednika vojske Min Aung Hlainga na pomirbene pregovore, no on još nije odgovorio na poziv.

Vojne snage i dalje će zadržati veliki dio vlasti u mianmarskim političkim institucijama u skladu s ustavom te zemlje. Još je nejasno na koji će način Suu Kyi i generali surađivati. Promatrači vjeruju da će odnosi između Suu Kyi i zapovjednika oružanih snaga Min Aung Hlainga biti vrlo zategnuti Suu Kyi je idući tjedan pozvala na pregovore predsjednika i vojnog zapovjednika, nasljednike hunte koja ju je više od 15 godina držala u kućnom pritvoru. Thein Sein joj je obećao razgovor u četiri oka. Novi parlament s radom će početi 2016., pretpostavlja se u veljači ili u ožujku.

You may also like

0 comments