Predsjednik Obama najavio reformi zdravstvenog sustava

Predsjednik Sjedinjenih Država, koji odavna zagovara reformu američkog zatvorskog sustava, najavio je zabranu izolacije malodobnih zatvorenika u saveznim zatvorima u tekstu za dnevnik Washington Post od utorka.

Predsjednik Barack Obama najavio je zabranu izolacije za manja kaznena djela i naredio proširenje liječenja zatvorenika koji pate od psihičkih tegoba.  Te se mjere odnose na 10.000 zatvorenika u saveznim zatvorima i Obama se nada da će poslužiti kao “model” za zatvore kojima upravljaju pojedine države.  Obamina najava slijedi dan nakon što je američki Vrhovni sud objavio da se njegova odluka iz 2012. o zabrani doživotnog zatvora za malodobnike može primjenjivati retroaktivno čime je pružena nada u izlazak mnogim zatvorenicima osuđenima na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja za zločin koji su počinili kao malodobnici.

S 2,2 milijuna zatvorenika Sjedinjene Države drže u zatvoru više muškaraca i žena nego 35 europskih država zajedno.  “Stavljanje zatvorenika u izolaciju raste u Sjedinjenim Državama od početka 19. stoljeća”, ističe Obama i navodi da se “danas ta mjera pretjerano koristi”, a njezine su psihološke posljedice “razorne”. “Kako možemo zatvorenika staviti u izolaciju koja nije potrebna poznavajući njezine učinke i očekivati da se on ponovno uključi u našu zajednicu”, zapitao se Obama.  “To nas ne čini sigurnijima i to je uvreda našoj zajedničkoj humanosti”, ističe američki predsjednik. Kao model navodi državu Colorado koja je smanjila primjenu te metode što je polučilo pozitivne učinke, primjerice smanjilo se nasilje prema zatvorskom osoblju.

Obama je u srpnju bio prvi američki predsjednik koji je u vrijeme obnašanja dužnosti posjetio savezni zatvor i tada je upozorio na manjkavosti američkog zatvorskog sustava koji je među najskupljima i među najnapučenijima na svijetu. Masovna zatvaranja u SAD-u izazvala su eksploziju troškova, oko 80 milijarda dolara na godinu što čini trećinu proračuna ministarstva pravosuđa. Afroamerikanci i hispanoamerikanci čine većinu zatvorske populacije, 60 posto svih zatvorenika iako čine samo 30 posto ukupnog američkog stanovništva.

Prema Obami, 100.000 zatvorenika je u izoalciji u američkim zatvorima među njima i malodobni zatvorenici i osobe s psihičkim poremećajima.  Nova odluka Vrhovnog suda o retroaktivnoj primjeni zabrane doživotnog zatvora za malodobnike i Obamina najava zabrane izolacije za tu populaciju dio je puno šire rasprave u SAD-u o kaznama čije je trajanje ocijenjeno pretjeranim u pravosudnom sustavu s prekrcanim zatvorima.

You may also like