Home Politika Predsjednik na odlasku vodi u Dominikanskoj republici

Predsjednik na odlasku vodi u Dominikanskoj republici

by Agencije

Predsjednik na odlasku Danilo Medina vodi na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju u Dominikanskoj Republici, sa 61,7 posto glasova birača, pokazuju prvi djelomični rezultati nakon prebrojavanja 26 posto listića koje su u noći na ponedjeljak objavile tamošnje vlasti.

Ako se tendencija potvrdi, kandidat Stranke dominikanskog oslobođenja (PLD, centar), 64-godišnji Medina koji je na vlasti od 2012., već u prvom krugu će pobijediti protukandidata Luisa Abinadera (48) iz Moderne revolucionarne stranke (PRM, socijademokrati) koji zasad ima 35,8 posto glasova.

Medinini pristaše su počeli pristizati u njegov izborni stožer gdje kandidat za predsjednika treba održati govor. Birališta su se zatvorila u ponedjeljak u 1.00 sat po srednjoeuropskom vremenu, sat nakon planiranog roka kako bi se nadoknadilo kašnjenje kod otvaranja birališta do kojeg je došlo zbog tehničkih poteškoća s uređajima za elektroničko glasovanje.

Medina je izabran 2012. na četverogodišnji mandat bez mogućnosti ponovnog biranja, ali je 2015. proveo ustavnu reformu kojom mu je omogućen drugi uzastopni mandat.

Dominikanska Republika koja uglavnom živi od turizma, jedno je od najdinamičnijih gospodarstava na američkom kontinentu, s rastom od 7 posto u 2015. No 40 posto od njegovih 10,4 milijuna stanovnika živi ispod praga siromaštva, a stopa nezaposlenosti je gotovo 14 posto, pokazuju službeni podatci.

Related Posts