Predsjednica u posjeti vojnom kampu u Udbini

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je obišla vojni kamp u Udbini te govorila o životima vojnika i vojnikinja, koje trenutno čine 30 posto hrvatskih vojnih snaga.

Navela je prilikom posjete kampu “Josip Jović” da su vojnici proveli noć na hladnoći, ali i da su kratili vrijeme – pjevanjem. Upitana je je li joj proradio instinkt kada je ušla u jedan od šatora i odvraća da jest. Osobno je, kaže, i sama spavala u šatoru u sklopu obuke.

“Ja sam spavala u šatoru, ali to je bio onaj veliki, američki, grijani. Jednu noć su nam isključili grijanje da vide kako ćemo reagirati”, kazala je.

Kazala je da mali šatori, koji su na raspolaganju hrvatskim vojnicima jako dobri, jer su obloženi zaštitnom folijom, ali i da su puno bolji oni za dvije osobe.

“Jako, jako dobro štiti i drži temperaturu, ali naravno da su ovi šatori koji su predviđeni za dvije osobe puno bolji, jer ipak kad su dva ljudska tijela i malo griju, jest ugodnije, i vi možete primjetiti ulazi li kolega ili kolegica u fazu nekog smrzavanja”, kazala je, dodajući da to pruža mogućnost ranog reagiranja.

Upitana je i o uvođenju obaveznog, ali skraćenog vojnog roka u Hrvatsku.

“Odbacujem sve kritike onih koji tvrde da to nije dovoljno”, kazala je. Njena obuka pomogla joj je “da upoznam sebe i da vidim kako reagiram u kriznim situacijama, kako rješavam probleme kada je u pitanju život i smrt”.

“Iz vlastitog iskustva tvrdim da je dovoljno za temeljne elemente – od prve pomoći, međunarodnih konvencija, do temeljnih znanja o tretiranju civila, kemijsko-biološko-radiološke zaštite do manevara izvlačenja iz zadimljenog kontejnera, kojim se simulira pad aviona. Definitivno možete puno naučiti”, kazala je.

“Najbitnije je sazrijevanje, koje je drukčije od rada u tipičnim školama kakve su u Hrvatskoj. Osim što nam treba raforma obrazovnaja, trebaju nam i ti tjedni”, kazala je te istakla da će to mladim ljudima pomoći “da spoznaju dosta toga o sebi, o disciplini, znat će što je buđenje u 5 ujutro i lijeganje u 22 navečer, a pritom da se malo i zabave, jer je dio obuke su i te spačke koje priredite”.

“Što ćete prvo učiniti kad vidite unesrećenu osobu?” pitala je novinare, pa kad nije dobila odgovor, odgovorila je sama redom koraka, dodajući da se to sve mora isprobati kako biste uistinu za to bili obučeni.

Govoreći o reanimaciji, upitala je opet novinare:

“Znate li koja je najbolja pjesma za oživljavanje? Stayin’ alive iz osamdesetih godina, ona vam drži ritam srca”, kazala je Grabar Kitarović.

Sukob interesa

Upitana je i jesu li joj poznate nove pojedinosti vezane za postupak utvrđivanja sukoba interesa oko njenog puta u SAD.

“A, ne! Pa to morate pitati relevantna tijela koja se time bave”, odvratila je.

(N1)

 

You may also like

0 comments