Predsjednica podržava put prema zelenoj gradnji i energiji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na 8. “Better Building Brunch-u” na temu “Hrvatska na putu razvoja zelene gradnje i zelene energije prema smjernicama COP21” u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Predsjednica je naglasila kako su sporazumi Pariške konferencije važni za cijeli svijet, ali da samo to nije dovoljno, već je pozvala na zajedništvo. “Moramo imati na umu da našu klimu neće spasiti samo Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Bez suradnje cijelog društva nećemo doći do poboljšanja. Moramo pokazati zajedništvo”, rekla je Grabar Kitarović.

Pariški sporazum o klimatskim promjenama ima i veliki utjecaj na Hrvatsku, koja za razliku od nekih zemalja ipak nema većih problema sa zagađenjem zraka i okoliša. “Rezultati sastanka u Parizu itekako utječu i na Hrvatsku. Hrvatska je u ovom pogledu među sretnijim državama. Zbog razine ekonomskog razvitka, rata i deindustrijalizacije nemamo znantijih problema sa zrakom, pitkom vodom i slično.”

Predsjednica je ipak upozorila da je Hrvatska, između ostalog jer je turizam jedna od glavnih gospodarskih grana, ranjiva kada su klimatske promjene u pitanju. “S više od tisuću otoka, predivnom obalom, poljoprivredom i naravno turizmom izrazito smo ranjivi na klimatske promjene. Stoga je važno provoditi mjere smanjivanja emisije stakleničkih plinova i na svaki mogući način čuvati naš okoliš. Već neko vrijeme radimo na niskougljičnoj politici i politikama koje se brinu o očuvanja okoliša. Samo u 2015. godini izdvojili smo više od 250 milijuna kuna poticaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća. I daljni planovi naših mjerodavnih institucija imaju mjere uštede i obnavljanja energije. Hrvatska nizom politika radi na smanjenju svog ugljičnog otiska.”

“Hrvatska je jedinstvena ljepotom, svojim slobodnim poljima i beskrajno plavim morem. Moramo naučiti zaštiti okoliš, moramo naučiti kako graditi razvoj bez razaranja prirode. Naša prva zadaća je privući čiste investicije. Moramo napokon definirati glavne odrednice svoga razvitka, održivog razvoja i biti svjesni što on znači. Trebamo učiti od koji su zaštitili vlastiti okoliš”, zaključila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

You may also like