Home Hrvatska Predsjednica i Premijer razgovarali s novim ravnateljem SOA-e

Predsjednica i Premijer razgovarali s novim ravnateljem SOA-e

by Agencije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković u utorak su u sjedište Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) održali sastanak s čelnicima agencije, prvi nakon što su za čelnog čovjeka Agencije imenovali Daniela Markića.

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković posjetili su danas sjedište Sigurnosno-obavještajne agencije i održali prvi zajednički službeni sastanak s čelnicima SOA-e. Riječ je o prvom u nizu redovitih sastanaka koji će se održavati sukladno dogovoru predsjednice Republike, predsjednika Vlade i ravnatelja SOA-e”, stoji u kratkom priopćenju kojega su poslali Pantovčak i Banski dvori.

Predsjednica i premijer, prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, supotpisuju razrješenje odnosno imenovanje šefa SOA-e, a Markić je imenovan prije nekoliko dana nakon što je saborski odbor za unutarnju i politiku i nacionalnu sigurnost većinom glasova podupro taj prijedlog, budući da je ostavku na mjesto ravnatelja SOA-e podnio Dragan Lozančić. Markićevo imenovanje podržalo je šest članova odbora – oporbe te Mosta, a protiv su bili zastupnici Domoljubne koalicije – HDZ-a i HSLS-a.

Ostavka Dragana Lozančića uslijedila je nakon što je prethodno, prije nešto više od tri mjeseca, svojim supotpisom na odluku njegovo razrješenje zatražila predsjednica, navevši pritom da je izgubio njezino povjerenje, kao i da je prekršio zakon. U medijima je izjavila i da je Lozančić bio osobni špijun bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Prijedlog za Markićevim imenovanjem predsjednica i premijer supotpisali su 25. ožujka te ga, sukladno proceduri, uputili na mišljenje saborskom odboru. Nakon što je odbor dao pozitivno mišljenje na imenovanje Markića, predsjednik odbora Ranko Ostojić kazao je kako u prijedlogu o kojem su odlučivali nema spomena o tome da je Lozančić kršio zakon.

Related Posts