Predsjednica i Dombrovkis pozvali na važnost reformi u Hrvatskoj

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis istaknuli su u četvrtak u razgovoru u Zagrebu potrebu provođenja strukturnih reforma kako bi se uklonile ozbiljne makroekonomske neravnoteže, priopćio je ured predsjednice.

Priopćenje navodi kako su Grabar-Kitarović i Dombrovskis razgovarali o “gospodarskim, ekonomskim, fiskalnim i socijalnim pokazateljima u Republici Hrvatskoj” te da je “obostrano naglašena važnost provođenja sveobuhvatnih strukturnih reforma s ciljem uklanjanja ozbiljnih makroekonomskih neravnoteža”.

Dombrovskis, koji u sklopu Europskog semestra boravi u radnom posjetu Hrvatskoj, je izrazio nezadovoljstvo apsorpcijom sredstava europskih fondova u Hrvatskoj koja je na razini iskorištenosti oko pedeset posto, stoji u priopćenju.

Grabar-Kitarović je izrazila “zabrinutost visinom stope nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj te brojem mlade i obrazovane radne snage koja odlazi iz zemlje zbog nedostatka novih radnih mjesta” te naglasila da “negativni demografski trendovi ukazuju kako se Hrvatska, unatoč blagom rastu gospodarstva, još uvijek nalazi, ne samo u gospodarskoj, nego i u društvenoj krizi”.

Dombrovskis je nakon susreta s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom rekao kako Hrvatska ostvaruje skroman gospodarski oporavak, ali da za održiv gospodarski rast mora provesti “ambiciozne strukturne reforme” za koje je nova vlada spremna. Upozorio je na visoki dug, i privatni i javni, visoku stopu nezaposlenosti “koja se tek postupno smanjuje” i probleme bankarskog sektora.

You may also like