Home Politika Predsjednica Grabar-Kitarović telefonski razgovarala sa švicarskim predsjednikom

Predsjednica Grabar-Kitarović telefonski razgovarala sa švicarskim predsjednikom

by admin

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović telefonski je razgovarala u petak s predsjednikom Švicarske Konfederacije Johannom N. Schneider-Ammannom nakon što je švicarska vlada dala zeleno svjetlo za izjednačavanje hrvatskih građana s ostalim građanima Europske unije u slobodi kretanja tom državom, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Švicarski predsjednik osobno je želio izvijestiti predsjednicu Grabar-Kitarović o današnjoj odluci švicarske vlade o ratifikaciji Protokola III, kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između Europske unije i Švicarske Konfederacije proširuje i na hrvatske državljane, navodi se u priopćenju.

Protokol III trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2017., čime državljani Republike Hrvatske ne bi više imali status državljana treće države na teritoriju Švicarske Konfederacije.

Švicarska je u petak odobrila zakon kojemu je cilj obuzdavanje imigracije tako da lokalni stanovnici imaju prvenstvo pri zapošljavanju, čime je zaobiđen zahtjev birača za uvođenjem kvota koji je iskazan na referendumu 2014. i doveo je u pitanje niz bilateralnih sporazuma Švicarske i EU-a.

Većina u švicarskom parlamentu nije željela riskirati svađu s EU-om, najvećim švicarskim trgovinskim partnerom jer bi se Unija mogla osvetiti poništenjem drugih bilateralnih dogovora koji olakšavaju trgovinu u sektorima koji Švicarskoj donose oko sedam posto gospodarske proizvodnje.

Donošenje tog zakona je omogućilo stoga Švicarskoj da proširi slobodu kretanja ljudi i na Hrvatsku kao najnoviju članicu EU-a.

(Agencija)

Related Posts