Predsjednica Erdoganu predstavila važnu političku ideju

U sklopu sudjelovanja na godišnjem Energetskom i ekonomskom sastanku na vrhu Atlantskog vijeća SAD-a u Istanbulu, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je radni sastanak s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayipom Erdoğanom.

Snažni su i prijateljski odnosi između dviju država koji su dodatno učvršćeni savezništvom u NATO-u, složili su predsjednici, a kao moguća područja jačanja suradnje istaknuli su gospodarstvo, promet, kulturu i turizam. Osvrnuvši se na konkretne projekte gospodarske suradnje, predsjednica Grabar-Kitarović predstavila je predsjedniku Erdoğanu inicijativu Jadran-Baltik-Crno more na koju se nastavlja i Republika Turska.

Razgovaralo se i o sve naglašenijoj ulozi Turske u ostvarivanju europske energetske sigurnosti pri čemu su naznačeni i ključni hrvatski projekti. Predsjednica Republike ponovila je predanu hrvatsku potporu približavanju Turske Europskoj uniji, pa i prenošenje vlastitih iskustava iz pristupnog procesa koje su dvije države započele istovremeno. Razgovarajući o procesu vizne liberalizacije između Europske unije i Republike Turske predsjednica Grabar-Kitarović potaknula je i pitanje ukidanja viza za hrvatske državljane.

Dvoje predsjednika razgovaralo je i o stanju u jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, pri čemu su se osvrnuli na dosadašnju uspješnu suradnju Turske i Hrvatske. Predsjednica je posebno naglasila važnost euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine kao države triju jednakopravnih konstitutivnih naroda. Na kraju radnog sastanka, turski predsjednik Erdoğan najavio je svoj skori, uzvratni službeni posjet Republici