Predrag Šustar: Reforma školstva ide dalje

Ministarstvo obrazovanja poslalo je priopćenje vezano za interpretaciju izjave ministra Predraga Šustara o odgodi reforme školstva. Navode da treba ostaviti otvorenom mogućnost pomicanja eksperimentalne primjene najdalje na školsku godinu 2017./2018.

Ministar je, podsjetimo, prethodno kazao da postoji mogućnost da se reforma prolongira za godinu dana. “To je nužno jer je kurikulum posve nezreo za primjenu u školama, čak i eksperimentalno”, izjavio je.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: “Projekt Cjelovite kurikularne reforme od iznimnog je nacionalnog je interesa o čemu su u više navrata javno govorili i prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko i Ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar. Ova je reforma iznad svih partikularnih interesa i politika te je stoga nužna široka javna rasprava koja je upravo u tijeku, a čija je jedina i konačna namjera postizanje nacionalnog konsenzusa oko sadržaja reforme.

Početak eksperimentalne primjene Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta planira za školsku godinu 2016./2017., a pod pretpostavkom da se kroz javnu raspravu pokaže kako kurikularni dokumenti ne trebaju dublje i značajnije izmjene. Međutim ako komentari, primjedbe i prijedlozi od strane stručne i zainteresirane javnosti pokažu da su potrebne značajnije promjene dokumenata, tada treba ostaviti otvorenom mogućnost pomicanja eksperimentalne primjene najdalje na školsku godinu 2017./2018. S ovakvim su se pristupom u razgovorima s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta složili i članovi Ekspertne radne skupine koji će aktivno sudjelovati u evaluaciji pristiglih prijedloga, donosi N1.

Takav pristup nipošto ne podrazumijeva ili implicira zaustavljanje reforme na bilo koji način. U svezi s navedenim, Ministarstvo poziva i potiče stručnu a potom i zainteresiranu javnost da se aktivno uključi raspravu o kurikularnim dokumentima kako bi ti dokumenti, u konačnici, bili što kvalitetniji i bolji. Suprotstavljena i argumentima potkrijepljena promišljanja, primjedbe i prijedlozi stručnjaka i zainteresirane javnosti poželjna su ako pridonose kvaliteti rasprave i kvaliteti kurikularnih dokumenata što nam je, u konačnici, svima zajednički cilj.”

You may also like