Home Politika Prednost na lokalnim izborima Jedinstvenoj Rusiji

Prednost na lokalnim izborima Jedinstvenoj Rusiji

by admin

Rusi su u nedjelju izašli na izbore na kojima će birati predstavnike pokrajina, a koji bi trebali potvrditi prevlast stranke Jedinstvena Rusija bliske Kremlju, izvješćuje AFP i ističe da posljednje ankete pokazuju marginaliziranost glavne oporbene stranke Alekseja Navaljnog.

Prva glasačka mjesta otvorena su na dalekom istoku Ruske Federacije, a na izbore diljem zemlje pozvano je 59 milijuna glasača. Sveukupno, u 42 područja države – u republikama, pokrajinama i teritorijima. Bira se 21 guverner, sastav 11 regionalnih parlamenata i vlasti u 23 općine.

U anketama vodi Jedinstvena Rusija s potporom 67 posto anketiranih birača, a na drugom mjestu je Komunistička partija s potporom od svega 10 posto glasova. Oporbena liberalna stranka Jabloko, koja je izašla s 1500 kandidata diljem Rusije, među kojima je samo jedan kandidat za guvernera, uživa potporu tek jedan posto biračkog tijela. Istu sudbinu dijeli i stranka Parnas Alekseja Navaljnog, glavnog kritičara Kremlja.

Toj je stranci bilo dopušteno istaknuti samo dva kandidata na izborima za regionalni parlament u gradu Kostromi, u središnjem dijelu Rusije. Lokalna izborna povjerenstva odbila su ostale kandidate iz te stranka. Parnas je izrazio zabrinutost nakon što se na izbornim listama pojavila stranka s gotovo istim nazivom, Parzas, do sada potpuno nepoznata.

Osim kandidata iz Jabloka i Parnasa, iz liberalne oporbe se za lokalne izbore u cijeloj Rusiji uspjelo kandidirati tek 11 drugih kandidata.

Related Posts