Home Europska unija Predizbori ljevice za predsjedničke izbore u Francuskoj

Predizbori ljevice za predsjedničke izbore u Francuskoj

by Petra Rajković

Najmanje devet kandidata natjecat će se na predizborima francuske ljevice za predsjedničke izbore 2017., čiji će se pobjednik morati potruditi da u prvom krugu pobijedi kandidata desnog centra ili ekstremne desnice i tako uđe u drugi krug.

“Imamo devet ozbiljnih kandidatura”, osam muškaraca i jednu ženu, rekli su organizatori predizbora koji će se održati 22. i 29. siječnja.

Nakon službenog zaključenja postupka kandidiranja u četvrtak, potvrđene kandidature će biti službeno objavljene u subotu.

Tri tv-debate će biti organizirane između 12. i 19. siječnja i finalisti će se sučeliti 25. siječnja u završnom okršaju.

Uvjeren da jedini može okupiti ljevicu, premijer Manuel Valls (54) dao je ostavku na svoje funkcije i krenuo u utrku za kandidaturu.

Sučelit će se s, među ostalima, s bivšim ministrom gospodarstva Emmanuelom Macronom, kandidatom zelenih Yannickom Jadotom, bivšim ministrima Arnaudom Montebourgom i Benoit Hamonom, te jedinom ženom među njima Siylivom Pinel koja vodi Radikalnu stranku ljevice.

Razjedinjena ljevica morat će se na predsjedničkim izborima u travnju i svibnju 2017. suočiti s ujedinjenom desnicom koju predvodi Francois Fillon nakon predizbora u studenom i s krajnjom desnicom koju vodi Marine Le Pen.

(Agencije)

Related Posts