Pred nama je buran tjedan na valutnim tržištima

Valutno tržište se još uvijek nije smirilo nakon naglog pada GBP početkom mjeseca, a investitori na financijskim tržištima se već pripremaju na nove veće pomake, koji bi se mogli dogoditi tijekom ovog tjedna. Uzrokovati ih mogu važne ekonomske vijesti kojih će idućih nekoliko dana biti objavljeno iznadprosječno mnogo.

Tijekom vikenda su već počele izlaziti političke vijesti koje bi mogle negativno utjecati na tečaj GBP. Njemačka kancelarka Merkel izjavila je da Ujedinjeno Kraljevstvo nakon napuštanja EU neće dobiti pristup jedinstvenom tržištu ako ne prihvati i slobodu kretanja ljudi, koja se Britancima ne sviđa zbog prevelikog vala useljavanja. Također, tijekom vikenda britanska premijerka Theresa May požalila se na monetarnu politiku britanske centralne banke, na što joj je guverner Mark Carney javno odgovorio da mu se ne miješa u posao. Navedene vijesti povećavaju strah od negativnog utjecaja Brexita na britansko gospodarstvo i već su uzrokovali dodatni pad ionako slabe GBP. U trenutku pisanja analize, tečaj GBP/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.2173, što je najniži tečaj u posljednjih 30 godina.

Tijekom tjedna nadležne institucije objavit će podatke o stopi inflacije, broju novih nezaposlenih osoba i potrošnji u Britaniji za prethodni mjesec. Ukoliko se ispostavi da se strah po pitanju Brexita negativno odražava na gospodarska kretanja, GBP bi mogla dodatno pasti, a ukoliko objavljeni podaci budu bolji od očekivanja, investitori na valutnom tržištu bi mogli zaključiti da je slabljenje GBP bilo pretjerano. U tom slučaju bi ponovno počeli kupovati britansku valutu, s ciljem ostvarivanja profita pri novom valu jačanja do kojeg će prije ili kasnije doći.

Nakon više od godine dana neuobičajeno stabilnog tečaja u odnosu na američki dolar i kineski yuan, posljednjih desetak dana tečaj eura počeo je naglo padati i sad se nalazi pri dnu raspona u kojem se kretao zadnjih mjeseci. Razlog za slabljenje eura je isti kao i kod funte – strah od većih negativnih posljedica Brexita na ukupno europsko gospodarstvo, ali i očekivanje da će američka centralna banka u 12. mjesecu nastaviti dizati kamatne stope, što će uzrokovati prebacivanje kapitala iz Europe u SAD, pri čemu će europska valuta slabiti.

Događaj koji bi mogao potvrditi padajući trend bit će redoviti sastanak Vijeća guvernera Europske centralne banke na kojem se odlučuje o visini kamatnih stopa i planovima banke za budućnost. Investitori vjerojatno očekuju službenu potvrdu nastavka programa ubrizgavanja 80 milijardi eura mjesečno u financijski sustav, nakon što su se nedavno pojavile glasine da bi uskoro moglo doći do smanjivanja iznosa. Vijest o nastavku programa bi vjerojatno uzrokovala dodatno slabljenje eura.

Ova valuta ima status svjetske rezervne valute, te joj vrijednost za razliku od ostalih valuta može rasti čak i kada se pojavljuju problemi vezani uz globalno gospodarstvo. Strah po pitanju Brexita uzrokovao je rasprodaju i britanske funte i eura, a najveći dio kapitala prebačen je upravo u američki dolar koji je percipiran sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima. Dodatan razlog za jačanje dolara je sve veći broj investitora koji su uvjereni da američka centralna banka uskoro podiže kamatne stope, te zbog toga već kupuju dolar s ciljem ostvarivanja profita na jačanju ove valute.

Analitičari Admiral Marketsa također smatraju da bi američki dolar mogao u odnosu na euro dodatno ojačati idućih mjeseci. Kada je u pitanju britanska funta, pad od 30% u posljednje dvije godine je vjerojatno pretjeran, te ne treba očekivati značajnije dodatno slabljenje sa sadašnje razine.

You may also like

0 comments