Pred izricanje presude Karadžiću, Bramertz poziva na pomirenje

Pred skoro izricanje presude Radovanu Karadžiću, glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz pozvao je u srijedu političare iz država bivše Jugoslavije da prekinu rasprave koje izazivaju podjele među njihovim zajednicama i podsjećaju na one koje su se vodile tijekom rata 90-ih godina.

Mnogi političari “izgovaraju rečenice slične onima u prošlosti”, rekao je Brammertz u razgovoru s novinarima. “To nije ono što očekujem od odgovornih političara koji se nadaju da će se pridružiti europskom projektu”, dodao je.

ICTY će 24. ožujka objaviti presudu protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je u pritvoru od 2008. godine. Haaški tribunal također je od vlasti u Srbiji zatražio da osiguraju nazočnost Vojislava Šešelja izricanju presude, zakazane za 31. ožujka. Šešelj je rekao da neće dobrovoljno otići u Den Haag.

Dočekivanje ratnih zločinaca “poput heroja” ili nijekanje genocida u Srebrenici “može imati samo negativan utjecaj na proces pomirbe”, upozorio je Brammertz. “Zemlja koja želi ući u Europsku uniju mora poštivati određen skup pravila, posebice ona koja se tiču pravosuđa”, dodao je. “Poštivanje sudskih odluka jedno je od njih”.

“Sve dok u Bosni budu postojale povijesne knjige za Srbe, Hrvate i Bošnjake s različitim analizama ne samo ratova nego i zadnjih 200 godina, dok se društvo ne bude moglo dogovoriti o povijesti, kako bi moglo napredovati?”, upitao se Brammertz.

You may also like