Pravo i pravda ne želi pogoršanje odnosa sa Njamačkom

Poljska stranka Pravo i pravda koja je pobijedila prošli mjesec na izborima, ne želi pogoršanje odnosa sa susjednom Njemačkom, ali želi razgovore o pitanjima koja razdvajaju dvije zemlje, rekao je mogući novi ministar vanjskih poslova u srijedu.

“Ima nekoliko pitanja koja nas razdvajaju”, rekao je Witold Waszczykowski za javni televizijski kanal TVP Info. “Na primjer, u pogledu sigurnosti naše regije, Njemačka ne dijeli naše strahove” “Oni također ne dijele naše strahove u vezi s energetskim problemima, i to su pitanja o kojima treba raspraviti”, rekao je Waszczykowski, zamjenik ministra vanjskih poslova u prijašnjoj vladi koju je vodila ta stranka od 2005. do 2007.

Euroskeptična stranka suprotstavila se Njemačkoj i drugim europskim silama 2007., kad je stranački čelnik Jaroslaw Kaczynski, ondašnji premijer, u sjećanje prizvao brojne Poljake koje su nacisti pobili u Drugome svjetskom ratu kako bi opravdao zahtjeve za jačom glasačkom snagom unutar Europske unije. Stranka je otad ublažila antieuropsku retoriku. Među ostalim razlozima, Varšava treba suradnju ostalih europskih država kako bi se održale sankcije Rusiji zbog njezine aneksije ukrajinskkog Krimskog poluotoka i njezine uloge u destabilizaciji istočne Ukrajine.

You may also like