Pravni tim srbijanske oporbe osporava rezultate izbora

Vođe većine srbijanskih oporbenih stranaka koje su prešle izborni prag dovode u pitanje regularnost glasovanja na nedjeljnim izvanrednim parlamentarnim izborima i formirat će zajednički pravni tim koji bi trebao ispitati zloporabe i analizirati cjelokupni izborni materijal, priopćeno je nakon sastanka u sjedištu Demokratske stranke Srbije (DS).

Nakon što su tijekom izborne noći doveli u sumnju vjerodostojnost podataka o brojanju glasova, vođe kooalicija DSS-Dveri, SDS-LSV-LD, DS, te pokreta Dosta je bilo, zatražili su provjeru izbornog materijala u Republičkom izbornom povjerenstvu (RIK).  Predstavnici lista Dveri-DSS, DS, SDS-LDP-LSV i Pokreta Dosta je bilo naveli su da je u izbornom procesu uočeno obilje neregularnosti, te da je zbog toga dogovoreno formiranje zajedničkog pravnog tima.

U priopćenju se ocjenjuje da su “brojne neregularnosti utjecale na izražavanje slobodne volje građana”. “Čvrsto stojimo iza principa da je izborna volja neprikosnovena i to branimo”, istaknuto je u zajedničkom priopćenju tih stranaka i koalicija. Nakon analize kompletnog izbornog materijala, te liste će, kako najavljuju, “sudjelovati u izmjeni izbornih zakona kako bi se spriječilo da dođe da sličnog kaosa u budućnosti”.

Pravni tim će, navedeno je, već danas početi s radom i svoje prve zaključke objaviti u naredna 72 sata. Podaci RIK-a u međuvremenu su potvrdili da u parlament ulaze sve četiri liste čiji su predstavnici bili na sastanku, a u priopćenju se naglašava kako su time opovrgnuti rezultati koje je  u izbornoj noći priopćio Aleksandar Vučić.

Čelnik Pokreta Dveri Boško Obradović ocijenio je da je “nepotrebno podizanje političkih tenzija” u izborni proces unio izborni štab SNS-a. “Sada se izborni proces vraća u normalu”, rekao je Obradović, navodeći da je predstavnicima oporbe omogućeno da analiziraju podatke u RIK.

Oporba tvrdi kako osnovano sumnja da su tiskani pozivi za “fantomske birače” i pozivi za umrle, te da postoje razlike u on-line i tiskanim popisima što dovodi u sumnju jedinstveni birački popis koji je temelj za izračun postotka osvojenih glaova. Prema posljednjim preliminarnim rezultatima u Skupštinu Srbije, pored SNS-a, ulaze i koalicija okupljena oko socijalista Ivice Dačića (SPS-JS), Demokratske stranke (DS) Bojana Pajtića, radikali (SRS) Vojislava Šešelja, Pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, trojna koalicija Borisa Tadića, Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića (SDS-LSV-LDP), te koalicija DSS-Dveri Sande Rašković Ivić i Boška Obradovića.

Današnji podaci RIK-a na temelju 97,45 posto prebrojanih glasova pokazuju da je SNS osvojila 48,25 posto glasova, SPS-JS 11,01, SRS 8,05, DS 6,04 , pokret Dosta je bilo 5,95, koalicija SDS-LDP-LSV 5,03 posto, a koalicija DSS-Dveri pet posto.

Osim njih, u parlament bi trebale ući i manjinske liste Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) sa četiri zastupnika, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZ)  Muamera Zukorlića (2), Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejmana Ugljanina (2), Zelena stranka (1) i Partija za demokratsko djelovanje (Ardita Sinani) 1. Rezultati izbora moraju biti službeno objavljeni do četvrtka, 28. travnja u 20 sati.

You may also like