Pravaši ne mogu prijeći izborni prag, koja je strategija HDZ-a

Nedjeljni izbori bili su posvemašnji debakl svih pravaških stranaka i opcija, a ima ih. Da se niz različitih frakcija i lista uspio ujediniti u jednu, opet ne bi uspjeli osvojiti mandat. Čini se da je na ovim izborima pravaštvo reklo svoju posljednju riječ

Jedina koja je do sada imala parlamentarni status od niza pravaških stranaka je Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević dvojca Pero Ćorić-Ivan Tepeš. U prošlom sazivu oni su imali tri zastupnika, ali samo zahvaljujući koaliciji s HDZ-om. Uz Ćorića i Tepeša, u Saboru je sjedio Ivan Kirin iz Rijeke, a koji je ostao vjeran HDZ-u na ovim izborima te je zahvaljujući preferencijalnim glasovima opet ušao u Sabor. Prava snaga HSP-a AS izašla je na vidjelo na nedjeljnim izborima, kada su nastupili samostalno i nigdje nisu bili ni blizu izbornoga praga.

Na izborima su nastupili kao Domovinska koalicija zajedno sa strankom Desno Ante Đapića, također bivšeg pravaškog šefa, HKDU-om dr. Marko Veselica, Ujedinjenom strankom prava i Hrvatskom demokršćanskom strankom. Listu su pojačali i neki veterani pravaške scene, poput Pere Kovačevića i Miroslava Rožića, ali čini se da je prošlo njihovo vrijeme.

Jedan posto potpore su uspjeli prebaciti tek u 5. izbornoj jedinici. Međutim, za Tepeša nije sve tako crno jer bi u slučaju da HDZ formira vladu i u nju povuče svoje eurozastupnike mogao na lukrativan angažman u Bruxelles, posjetimo, zahvaljujući sad već zaboravljenoj koaliciji s HDZ-om za europske izbore.

Uz Domovinsku koaliciju, za malobrojne pravaške birače borila se i koalicija Pomak, koju su sačinjavali HSP Daniela Srba, HČSP, koji sada vodi pukovnik Ivan Pandža, i Obiteljska stranka. Oni su uspjeli proći jedan posto u čak dvije izborne jedinice, 6. i 10. Ali to nije sve – na izborima je u svim izbornim jedinicama nastupila i Autohtona hrvatska stranka prava Dražena Keleminca, no nigdje nije uspjela osvojiti ni pola posto glasova birača. Spomenimo i to da je na izbore u 10. izbornoj jedinici izašao i HSP 1861 Dobroslava Parage, piše Tportal.

No, njihovi su glasovi otišli Zlatku Hasanbegoviću, Stevi Culeju i Bruni Esih.

Upravo je u Slavoniji iznenađenje napravio Stevo Culej, iako je bio na posljednjem mjestu liste. Osim Hasanbegovića, Culeja i ultrakonzervativne Esih, preko preferencijalnih je glasova u Sabor ušao i Milijan Brkić.

Profesor Ivan Rimac objasnio je kako je to strategija HDZ-a, kako bi ti kandidati privukli ekstremnu desnicu te spriječili osipanje glasova manjim strankama.

“Takvim biračima se da nekoliko mamaca na listama HDZ-a. Poruka je to da birači ne bacaju glas na manje stranke, nego da ga daju HDZ-u koji jedini može braniti njihove interese. Karamarko je napravio pogrešku jer, iako je okupio ekstremnu desnicu, i on sam je otišao u desno te time oslobodio prostor centra. Plenković sad vraća HDZ na desni centar”, rekao je Rimac.

“Nakon pobjede je lider koji ima šansu sastaviti izvršnu vlast. Vidjet ćemo je li naučio lekciju od Karamarka koji je naišao na kritiku javnosti jer je u Vladu gurao ekstremno desne osobe, koje su uz to imale i repove iz prošlosti. Ako ih ostavi u Saboru, a ne uzme u Vladu, onda će dokazati da zaista želi HDZ pozicionirati u desni centar”, rekao je Rimac, pišu 24 sata.

You may also like

0 comments