PPD o prednostima fiksnog LNG terminala usprkos ugovoru s Gazpromom

Prvo plinarsko društvo liberalizacijom tržišta postalo je jedan od najvećih igrača na hrvatskom plinskom tržištu nakon što su potpisali partnerstvo s ruskim Gazpromom. Članica uprave te tvrtke Ivana Ivančić, gostujući u Studiju 4 govorila je o prednostima koje nosi LNG projekt na otoku Krku.

Istaknula je kako bi uvelike doprinio gospodarskom razvitku Hrvatske te diverzificirao plinsku transportnu mrežu prema Europi. Hrvatska bi dobila još jedan dobavni pravac i ne bi bili kao i dosada ovisni samo o plinu iz Rusije. Imali bi pristup tržištu LNG-a koje je svjetsko globalno tržište i to bi svakako imalo utjecaja na stabilnost opskrbe plinom u Hrvaskoj ali i u regiji, naglasila je Ivančić.

Kroz LNG projekt smo u žiži međunarodnog interesa i samo je na nama hoćemo li je iskoristiti i realizirati ovaj projekt. Amerikanci su zainteresirani plasirati svoj LNG u Hrvatsku. U Americi je trenutno sedam veliki projekata vezanih uz izvozne terminale LNG. I dalje u priči ostaje Katar, Norveška, Alžir – 19 zemalja u svijetu su izvoznice LNG-a, naglasila je Ivana Ivančić.

You may also like