Pozivi članovima HRIDA neka vrate mandat

Članica stranke Hrida Irena Petrijevčanin-Vuksanović, koja je u Sabor izabrana na listi Mosta, rekla je u srijedu za Hinu da je u petak svoj mandat ponudila Mostu, ali oni to tada nisu prihvatili.

Petrijevčanin-Vuksanović to je rekla reagirajući na današnje prozivke članice Nacionalnog vijeća Mosta Ružice Vukovac, koja misli da bi odmetnuti ‘mostovci’ trebali vratiti mandat. “Oni su išli zajedno pod platformom Mosta na izbore i po meni bi bilo pošteno vratiti mandat Mostu ako ne budu htjeli s nama dalje surađivati, ali to je njihova stvar i mi na tome nećemo inzistirati”, rekla je Vukovac. „Takvo prozivanje je jako ružno. Ja sam im čak ponudila svoj mandat na raspolaganje u petak, i to ne može nitko od sudionika sastanka osporiti, no to tada nije prihvaćeno“, izjavila je danas Petrijevčanin-Vuksanović.

Tražila je, kako je istaknula, demokratičnost u postupanju pa je kolege iz Mosta sada nazivaju kukoljem. „Valjda zato što nisam poslušnik. Trebala bih biti odmetnik iako se zalažem za sve ono za što sam se zalagala i do sada“, ustvrdila je. Čelnik Mosta Božo Petrov nedavno je u otvorenom pismu članovima Nacionalnog vijeća i saborskim zastupnicima Mosta među ostalim poručio kako je Most “vojska volontera koji su dali sebe“, no u Most je, kako je dodao, „ušao kukolj“.

Članica stranke Hrid Gordana Rusak ,koja je u Sabor ušla na listi Mosta, poručila je u srijedu kako je poziv članice Nacionalnog vijeća Mosta Ružice Vukovac da vrati mandat bespredmetan. “Smatram bespredmetnim poziv gospođe Vukovac, članice Nacionalnog vijeća koja je bila na listi, ali nije izabrana u Sabor, da vratim mandat na raspolaganje“, rekla je Rusak za Hinu.  Vukovac je u ranije u srijedu rekla kako bi odmetnuti ‚mostovci‘ trebali vratiti mandat Mostu. “U svojoj izjavi od prije tri dana naglasila sam da moja potpora programu Mosta nezavisnih lista nije upitna. Ona je čvrsta i kontinuirana unatoč neslaganju u načinu rada Mosta. Ne postoji niti jedan akt koji pravno regulira odnos zastupnika i Nacionalnog vijeća, a na temelju ‘džentlmenskog dogovora’ glas članova Nacionalnog vijeća ima jednaku težinu, kao i glas izabranih zastupnika. Most nije stranka nego je čine nezavisne liste koje povezuje isti program. Moja potpora programu reformi za koje smo od glasača dobili mandat – da, ali potpisivanje lojalnosti klubu u kojem će utjecaj na odluke saborskih zastupnika imati članovi Nacionalnog vijeća koji nisu dobili mandat – ne“, poručuje Rusak.

You may also like