Poziv za spas planeta i prva neslaganja

Šefovi država cijelog svijeta pozvali su u ponedjeljak na hitnu akciju protiv klimatskog zatopljenja, ali ubrzo su iskrsnula neslaganja koja dijele zemlje sjevera i juga na najvećem summitu UN-a u Parizu, prvog dana konferencije o klimi.

Na otvorenju skupa o planetu, 150 čelnika, među kojima američki predsjednik Barack Obama, kineski Xi Jinping, japanski premijer Shinzo Abe, francuski predsjednik Francois Hollande minutom šutnje odali su počast žrtvama atentata u nekoliko zemalja, među kojima i u Francuskoj. “Borba protiv terorizma i borba protiv klimatskog zatopljenja su dva velika svjetska izazova koje moramo riješiti”, naglasio je Hollande na konferencij u Le Bourgetu, sjeverno od Pariza. “Dužni smo našoj djeci ostaviti planet zaštićenu od katastrofa”, istaknuo je te rekao da je “COP21 golema nada koju ne smijemo propustiti. Ovdje u Parizu treba odlučiti o budućnosti planeta”.

Na konferenciji će 195 pregovaračkih timova do 11. prosinca tražiti zajedničko stajalište i prvi opći sporazum koji bi omogućio smanjenje emisija stakleničkih plinova radi ograničenja zatopljenja na +2 stupnja C u odnosu na predindustrijsko doba. “Najveći skup šefova država pod istim krovom istoga dana”, pozdravila je dužnosnica za klimu pri UN-au Christiana Figueres, dok NGO-i ostaju oprezni u pogledu nastavka pregovora.

Barack Obama, koji je na čelu drugog po veličini zagađivača na svijetu iza Kine, pozvao je kolege da budu na visini uloga i odbacio argument prema kojem bi borba protiv klimatskih promjena bila loša vijest za gospodarstvo.”Dokazali smo da nema više sukoba između jake gosporaskog rasta I zaštite okoliša”, rekao je.

Izmjenjujući se za govornicom, čelnici su ponovili važnost borbe protiv zatopljenja, od brazilske predsjednice Dilme Rousseff koja je najavila mjere pošumljavanja do ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je pozvao na zaključivanje obvezujućeg i pravednog sporazuma. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je nazočnima naglasio da “ne mogu biti neodlučni. Povijest vas zove, ja od vas zahtijevam da odgovorite hrabro i s vizijom”.

Pregovori će biti naporni jer sve zemlje imaju svoje “crvene crte”. Razvijene zemlje moraju preuzeti obveze financiranja klimatskih politika juga, upozorio je kineski predsjednik Xi. Obama i Hollande su razgovarali s premijerom Indije, ključne zemlje za pregovore koja odbija dopustiti da problemi zaštite okoliša ometu njezin razvoj. “Razvoj i zaštita okoliša moraju napredovati zajedno”, inzistirao je Narend Modi.

You may also like

0 comments