Pozitivno je što Njemačka postaje politički šarenija

Poslije izbora u tri njemačke savezne pokrajine jasno je da je politička scena u toj zemlji postala bitno šarenija. Zapravo, nikad nije bila šarenija, i to je dobro, smatra Marcel Fürstenau.

Još nikada protestni birači nisu ostavili tako duboke tragove kao ovaj put. Tri puta dvoznamenkast rezultat za Alternativu za Njemačku (AfD) – iz prvog pokušaja. Jer, u Baden-Württembergu, Rajnsko-Pfalačkoj i Sasko-Anhaltskoj ta stranka je prvi put bila na glasačkim listićima. Sada njezini zastupnici sjede u ukupno osam od 16 pokrajinskih parlamenata. Za stranku osnovanu 2013. to je pravi trijumfalni pohod. Njega ne bi bilo bez izbjegličke krize. A s obzirom da će ta kriza još dugo trajati, a možda se i zaoštriti, Alternativa za Njemačku će dobivati sve veću podršku.
Da bi uspio AfD treba samo tematizirati raspoloženje na ulicama. Stare stranke bi se trebale pripremiti za dužu nazočnost nove političke snage. Onaj tko izbjegava sučeljavanje s njim, ne shvaća ozbiljno volju birača. A takva arogancija nije dostojna demokracije koja je na ovim izborima pokazala veliku živost. U sve tri pokrajine odaziv birača je bio bitno veći nego 2011. Zbog toga bi se trebali veseliti svi koji se žale da je ljudima dosta politike.

Naravno da su ovo bili i prosvjedni izbori zbog izbjegličke politike Angele Merkel. Ali, i izbori na kojima su uspjeh ostvarile uvjerljive osobe: Winfried Kretschmann (Zeleni) u Baden-Württembergu i Malu Dreyer (SPD) u Rajnsko-Pfalačkoj. Oni su pobijedili iako podržavaju kurs Angele Merkel. To se u općoj halabuci oko ovih izbora često zaboravlja. Oni su ostali na čelu svojih pokrajina jer su vjerodostojno zastupali njihove interese. To, izgleda, važi i za Reinera Haseloffa (CDU, Sasko-Anhaltska), koji važi kao najbezbojniji pokrajinski premijer u Njemačkoj.

Tri savezne pokrajine – troje uspješnih branilaca naslova iz tri različite stranke. Neka nitko ne kaže da su izbori u Njemačkoj dosadni i predvidivi. Sada svuda počinju komplicirani koalicijski pregovori. Pri tome je u igri ponovo i FDP (Stranka slobodnih demokrata, liberali). Dvije godine poslije njihovog prvog ispadanja iz Bundestaga, birači su nagradili novu ozbiljnost te stranke. Liberalizam u Njemačkoj, srećom, ima budućnost. U uzavreloj atmosferi u posljednje vrijeme, to je zapravo vrlo umirujuća činjenica.

Stranka Ljevica ima mnogo razloga za brigu. Jedino ona je svuda izgubila – njezina dosljedna podrška izbjeglicama nije joj pomogla – naprotiv. Ona je odslužila svoje kao protestna stranka. Tu ulogu je sada preuzeo AfD. Prošlo je vrijeme kada se u njemačkoj politici „sve znalo“ – stranke koje žele vladati moraju pokazati veću spremnost na kompromise. Crno-zelena koalicija, ali i crno-zeleno-žuta, crno-crveno-zelena – mnogo toga je moguće. Njemačka postaje politički šarenija. Jer birači tako hoće. Nadam se da će stranke razumjeti taj signal.

You may also like