Požari pokazuju koliko je važan koncept domovinske sigurnosti

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je na svojem facebook profilu uputila zahvalu vatrogascima uključenima u gašenje požara te naglasila kako ti požari pokazuju važnost koncepta domovinske sigurnosti, odnosno učinkovitog korištenja svih raspoloživih resursa u kriznoj situaciji.

“Upravo sam razgovarala s glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićem, koji me izvijestio o stanju na terenu; želim zahvaliti našim hrabrim vatrogascima i svima onima koji su se uključili u gašenje požara. Ovi požari jedan su od razloga zašto je važan koncept domovinske sigurnosti – kako bi se u ovakvim situacijama učinkovito koristili svi raspoloživi resursi, a institucije djelovale zajedno i pravovremeno”, napisala je hrvatska predsjednica na svome službenome facebook profilu.

Trenutačno su aktivni požari na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu, a na terenu je više od 300 vatrogasaca kojima pomažu protupožarne Zračne snage Oružanih snaga. Požar na Korčuli planuo je u subotu popodne, 18. srpnja, u Smokvici, dok su na Pelješcu dva požara planula u ponedjeljak navečer.

O potrebi integriranog djelovanja u području nacionalne sigurnosti predsjednica Grabar-Kitarović je govorila u više navrata, među ostalim i nakon prve, konstituirajuće sjednice svoga Vijeća za domovinsku sigurnost prije dva mjeseca, kada je upozorila da je tako djelovanje potrebno ne samo zbog mogućih sigurnosnih ugroza, već i kad je riječ o prirodnim katastrofama.

Vijeće za domovinsku sigurnost savjetodavno je, volontersko tijelo kojemu članovi, njih 24, dolaze iz raznih područja sustava obrane i nacionalne sigurnosti. Vodi stručne rasprave o pojedinim pitanjima iz područja nacionalne odnosno domovinske sigurnosti u svrhu pripreme odgovarajućih stručnih podloga i analiza iz navedenog područja te pružanja savjeta predsjednici Republike Grabar Kitarović.

You may also like

0 comments