Predsjednik stranke “Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez” Ivo Josipović za utorak je najavio potpisivanje koalicijskog sporazuma za predstojeće parlamentarne izbore s Reformistima Radimira Čačića, a iako mediji već neko vrijeme nagađaju o okupljanju novog bloka na ljevici koji bi konkurirao SDP-u, Josipović za sada odbija konkretno govoriti o drugim potencijalnim partnerima svoje stranke.

Političku bliskost sa Čačićem Josipović je pokazao još kao predsjednik Republike, kada se pojavio na osnivačkoj skupštini Reformista, koji su mu se odmah odužili podrškom njegovoj predsjedničkoj kandidaturi. Josipovićevu su kandidaturu podržale i druge stranke ljevice i lijevog centra, a financirala ju je njegova bivša stranka SDP, iako su zategnuti odnosi na relaciji Milanović-Josipović bili vidljivi dugo vremena prije kampanje.

Kulminirali su nakon izbornog poraza, kada je Josipović izjavio kako se ne namjerava vratiti u bivšu stranku jer vodstvo SDP-a nije sklono ozbiljnim reformama, a predsjednika SDP-a i premijera Zorana Milanovića izravno je optužio da mu je naštetio u predsjedničkoj kampanji.

Josipoviću je od osnivanja stranke “Naprijed Hrvatska” prešao dio SDP-ovaca u različitim sredinama, a posljednji takav prelazak i službeno je objavio na konferenciji za novinare, zajedno s “odbjeglim” predsjednikom SDP-a zagrebačke četvrti Trnje Mirkom Drvarom. S Drvarom je Josipoviću prešao izvjestan broj trnjanskih SDP-ovaca, a ovisno o tome tko broji, Josipović ili SDP, radi se između 11 i 35 od ukupno 339 članova tog ogranka.

Iako je s konferencije za novinare poručio da “ne želi raditi velike pompe i biti opstruktivni faktor u radu SDP-a”, jasno je kako će Josipović na predstojećim izborima ciljati upravo na SDP-ovo biračko tijelo. U tome bi mu, po medijskim nagađanjima, mogao pomoći još jedan bivši SDP-ovac Slavko Linić, koji je prije ljeta najavio da će na izbore kao nezavisni kandidat u riječkoj izbornoj jedinici, pri čemu nije isključio mogućnost suradnje s nekim strankama na ljevici. Svoju šansu Linić, kako je rekao, vidi u pogoršanim odnosima unutar riječkog i istarskog SDP-a, a poručio je kako mu je interes “opet ojačati lijevi blok jer Milanović to nije u stanju”.

Osma izborna jedinica tradicionalno je izborna utvrda SDP-a, ali i IDS-a, koji se još uvijek ne izjašnjava s kime namjerava na izbore. Josipović ne skriva da bi rado surađivao s IDS-om, a novinarima je potvrdio kako se o tome razgovara, ali i naglasio da je odluka na stranačkim tijelima IDS-a. “Bliske su nam sve regionalne stranke, umirovljenici, a tu su još neke manje stranke koje će se na ovaj ili onaj način zajedno s nama boriti za mjesta u Saboru”, dodao je Josipović odbivši precizirati s kim razgovara.

Mediji već dulje vrijeme nagađaju kako bi se Josipovićevom bloku mogao pridružiti još jedan bivši SDP-ovac, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojom nedavno osnovanom strankom Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, no u Josipovićevoj stranci neslužbeno se može čuti kako “s Bandićem nisu ista priča”. U društvo Ive Josipovića mediji nerijetko uključuju i Primorsko-goranski savez, no on sam ne želi komentirati takva nagađanja.

Related Posts