Povlastice za uvoz u uniju iz zemalja u razvoju

Europska regulativa
Izvoz u Europsku uniju iz zemalja u razvoju koje koriste posebne carinske povlastice u okviru općeg sustava povlastica (OSP) dosegnuo je 2018. novi rekord od 69 milijardi eura.

Prema izvješću Europske komisije o OSP-u koje se objavljuje svake dvije godine, izvoz u EU iz 71 zemalja korisnica OSP-a povećao se na gotovo 184 milijardi eura.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell izjavio je: Trgovina je jedan od ključnih alata EU-a za rješavanje, podršku i poboljšanje ljudskih prava, radničkih prava i dobrog upravljanja, stupova održivog razvoja diljem svijeta.

Općim sustavom povlastica podupiremo zemlje u razvoju da rastu i napreduju na održiv način, osobito kada je riječ o klimatskoj politici. Naše povlaštene trgovinske tarife spašavaju tisuće ljudi iz siromaštva, smanjuju nejednakost i potiču gospodarski rast.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan, izjavio je:

“Zahvaljujući našim trgovinskim povlasticama uvozimo dvostruko više iz najnerazvijenijih zemalja no što iz njih uvozi ostatak svijeta. Taj zaštitni alat trgovinske politike EU-a podržava milijune radnih mjesta u najsiromašnijim zemljama svijeta i potiče te zemlje na provedbu međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, pravima radnika, dobrom upravljanju i okolišu.”

You may also like