Povjerenik EK protiv razvodnjavanja pravila o kapitalnim zahtjevima

Izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika povećao je neizvjesnost u bankarskom sektoru i razvodnjavanje kapitalnih zahtjeva samo bi unijelo dodatnu nestabilnost, ustvrdio je povjerenik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

Potpredsjednik EK i povjerenik zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis kazao je da je Trumpova izborna pobjeda povećala globalnu neizvjesnost, ionako već pojačanu zbog britanske referendumske odluke o izlasku zemlje iz Europske unije i prigušenog globalnog rasta. “U ovakvom okruženju nužnost predvidljivih, dobro promišljenih mjera važnija je nego ikad prije”, kazao je Dombrovskis na nedavnoj konferenciji u Bruxellesu.

Tijekom izborne kampanje Trump je isticao da će izmijeniti zakon Dodd Frank o dalekosežnoj reformi banaka na Wall Streetu, kojim su propisani stroži kapitalni zahtjevi usuglašeni na globalnoj razini nakon financijske krize u razdoblju od 2007.do 2009. godine. “Neki bi mogli doći u iskušenje da preokrenu reforme koje smo poduzeli tijekom krize, da smanje zahtjeve i odustanu od postupanja u skladu s međunarodnim standardima i jedinstvenim pravilima. To bi, međutim, samo povećalo neizvjesnost i nestabilnost”, poručio je potpredsjednik EK s konferencije u utorak.

Idući bi tjedan Dombrovskis trebao predstaviti nacrt zakona kojim bi se dopunio postojeći zakon o kapitalnim zahtjevima za banke u EU, poput ublažavanja administrativnog tereta za manje zajmodavce vezano za propise u nekim područjima te poticanja većih ulaganja u infrastrukturu i jačeg kreditiranja kompanija.

You may also like