Povećanje trošarina

Vlada je u četvrtak povećala trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode, te donijela odluku o odustajanju od monetizacije javnog duga hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka Zagreb pute koncesije.

Ministar financija Boris Lalovac kaže kako će povećanje trošarina na gorivo povećati prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna. Tako se ukupni prihod proračuna od trošarina na energente u ovoj godini procjenjuje na 7,4 milijarde kuna. Vlada je danas povisila i trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, a uredbom koju je prihvatila povećava se specifična trošarina s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te podizanje proporcionalne trošarine s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene.

Također se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete za 49,50 kuna, odnosno sa sadašnjih 598,50 kuna za tisuću komada cigareta na 648 kuna. Vlada je povećala i trošarine na sitno rezani duhan i to na 550 kuna po kilogramu (do sada 520 kuna) te na ostali duhan za pušenje na 500 kuna po kilogramu (do sada 450 kuna). S takvim povećanjem trošarina na cigarete i duhan prihodi proračuna na godišnjoj bi se razini povećali za oko 150 milijuna kuna, procjena je resornog ministarstva. Ministar Lalovac kaže da će Hrvatska u godinama koje slijede morati dodatno povećati duhanske trošarine kako bi dostigla njihovu razinu u EU-u. Prema njegovim riječima, povećanje trošarine podići će cijenu kutije cigareta između 60 i 90 lipa.

Vlada povećanje trošarina tumači obvezama iz procedure prekomjernog manjka, a povećanje trošarina na cigarete i daljnjom prilagodbom tim trošarinama onima u Europskoj uniji. Vlada je donijela i odluku o odustajanju od monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb putem koncesije. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kaže kako se odluka donosi jer postoji mogućnost da se na referendumu odbaci monetizacija putem koncesije. Odustajanje od koncesioniranja dolazi nakon pritiska javnosti i inicijative za raspisivanje referenduma protiv monetizacije putem koncesije, tijekom koje je skupljen dovoljan broj potpisa za referendum. Već ranije su Vladini dužnosnici najavili da će dugove HAC-a i ARZ-a pokušati smanjiti drugim modelom, odnosno javnom ponudom dionica tvrtke HAC-ONC.

“Nastavljamo s monetizacijom javnog duga, jer ako to ne napravimo, sljedeće godine HAC i ARZ imat će rupu od oko tri milijarde eura, koju ne može nitko refinancirati”, kazao je ministar uoči sjednice. Stoga, dodao je, Vlada mora naći neki model kojim bi bar polovinu toga iznosa prikupila na tržištu kapitala. (Direktno)