Povećanje procjene rasta dobro za konkurentnost

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ocjenjuju kako je povećanje procjene rasta hrvatskog BDP-a Europske komisije u ovoj godini s 1,8 na 2,6 posto, rezultat pozitivnih gospodarskih kretanja te kako će to dati vjetar u leđa rastu konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

Europska komisija je u srijedu povećala procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,6 posto u odnosu na proljetne projekcije kada je prognozirala rast od 1,8 posto. “Povećanje procjene rasta hrvatskog BDP-a Europske komisije posljedica je pozitivnih kretanja, rasta proizvodnje, potrošnje, investicija, izvoza, uspješne turističke sezone, povoljnijih kretanja na tržištu rada te znatno boljeg stanja javnih financija”, smatra predsjednik HGK Luka Burilović.

Ohrabrujuće je što je prognozirana stopa rasta BDP-a u ovoj i idućim godinama viša od prosječne u Europskoj uniji što bi omogućilo konvergenciju razine BDP-a po stanovniku prema europskom prosjeku, kazao je Burilović.

Ističe i kako će “ovo izvješće sigurno dati dodatni vjetar u leđa rastu konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva”. Upravo zahvaljujući poduzetnicima i imamo gospodarski rast, kazao je Burilović

No napominje i kako Hrvatska mora težiti ostvarivanju viših stopa rasta od onih koje je prognozirala Europska komisija, jer bi nastavkom gospodarskog rasta po takvim stopama najranije 2020. godine vratila razinu BDP-a na onu koju je imala prije nastupanja krize, odnosno 2008. godine. “Možemo biti zadovoljni, ali moramo biti još ambiciozniji”, zaključio je Burilović.

Turističko poslovno vijeće pri HGK zatražilo je u srijedu odgodu promjene zakona o PDV-u u ugostiteljstvu dok ne budu poznati rezultati analize o utjecaju stope PDV-a na usluge hotela i kampova te konkurentnost turizma, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

“Tražimo odgodu promjene zakona o PDV-u u ugostiteljstvu dok ne budemo imali spremne rezultate analize o utjecaju stope PDV-a na usluge hotela i kampova u Hrvatskoj, i na konkurentnost turizma”, ističe član Upravnog odbora HGK i predsjednik Turističkoga poslovnog vijeća Franco Palma, komentirajući poreznu reformu kojom je planirano povećanje PDV-a za usluge u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto.

Analizu je nedavno naručila HGK i njena je izrada u tijeku, ističe Palma. “Tek kada se dobiju rezultati te analize mogu se donositi utemeljene odluke u vezi s izmjenom stopa PDV-a na smještaj i ugostiteljske usluge. Iz njih će biti vidljiv utjecaj promjene stope na rezultate poslovanja sektora, zaposlenost i ulaganja, a uputit će i na dugoročne učinke koje različite stope mogu imati na daljnji razvoj sektora”, istaknuo je Palma.

Naglasio je i kako će predloženo povećanje PDV-a u ugostiteljstvu imati negativan utjecaj na čitav turistički sektor. Vlada je na prošlotjednoj sjednici izmjene u zakonu o PDV-u, zajedno s još šest nacrta zakonskih prijedloga, zaključkom izuzela od postupka procjene učinka propisa, uz objašnjenje da se želi ubrzati postupak zakonskih prilagodbi za implementaciju planirane porezne reforme od početka 2017. godine. Osim o PDV-u, iz procedure procjene učinaka tako su izuzeti i nacrti prijedloga novih zakona o porezu na dohodak, o porezu na promet nekretnina te o lokalnim porezima, kao i prijedlozi izmjena i dopuna zakona o doprinosima, trošarinama te o posebnom porezu na motorna vozila.

You may also like