Home Politika Povećanje ovlasti Erdoganu tijekom ljeta?

Povećanje ovlasti Erdoganu tijekom ljeta?

by Agencije

Vladajuća stranka u Turskoj poslat će sljedećeg tjedna parlamentu prijedlog ustavnih promjena kojima je cilj osnažiti ovlasti predsjednika, najavio je u četvrtak premijer Binali Yildirim.

“Podnijet ćemo naš prijedlog ustavne reforme sljedećeg tjedna”, izjavio je Yildirim dodajući da će se tekst, ako ga odobri parlament ponuditi na referendum “početkom ljeta”. Iza reforme stoje vladajuća stranka AKP i nacionalistička oporba MHP, rekao je turski premijer novinarima po završetku razgovora s čelnikom nacionalističke desnice Devletom Bahcelijem.

Da bi ustavna reforma prošla u parlamentu AKP treba potporu MHP-a. Po nekoliko dužnosnika AKP-a, reforma koju želi vlada predviđa transfer bitnog dijela izvršne vlasti s premijera na predsjednika. Prvi turski predsjednik izabran općim pravom glasa 2014. Recep Tayyip Erdogan zahtijevao je od vlade da reformira ustav radi uvođenja predsjedničkog sustava. Erdogan je tražio da se osnaži položaj predsjedika koji je u prošlosti igrao uglavnom ceremonijalnu ulogu.

Yildirim je kazao da bi predložena reforma dopustila predsjedniku da “sačuva veze sa svojom političkom strankom”, suprotno onome što nalaže sadašnji ustav.

Related Posts