Povećanje kamata nije realno, dolar oslabio

Dolar je skliznuo u srijedu na međunarodnim tržištima na najnižu razinu u tjedan dana prema jenu, jer su slabi najnoviji američki gospodarski pokazatelji dodatno smanjili mogućnost podizanja kamatnih stopa već ovoga mjeseca u SAD-u.

Dolar je u takvom ozračju oslabio 0,5 posto prema jenu, na 101,45 jena. U jednom trenutku skliznuo je na svega 101,20 jena, najnižu razinu od 26. kolovoza, kada je predsjednica američke središnje banke Fed Janet Yellen optimističnim izjavama o gospodarstvu potpirila očekivanja da bi kamatne stope mogle biti uskoro povećane. Od tada dolar teško uspijeva biti na većem dobitku i u utorak se prema jenu sunovratio za više od jedan posto.

I euro je u srijedu bio pod pritiskom, skliznuvši 0,12 posto prema dolaru, na 1,1240 dolara, a nakon objave podatka iz Njemačke o neočekivanom padu industrijske proizvodnje u srpnju te najizrazitijem u posljednja 23 mjeseca. Ti podaci novi su znak da bi najveće europsko gospodarstvo moglo početi usporavati.

“Od sastanka u Jackson Holeu, šanse da kamatne stope budu podignute u rujnu pale su sa 42 na 24 posto, a prinosi na 2-godišnje obveznice pali su za oko 0,1 postotni bod. Nedvojbeno je to izazovno okruženje za dolar”, kazao je Petr Karpata, valutni analitičar u banci ING.

U Europi će fokus biti na istupu guvernera britanske središnje banke Bank of England Marka Carneya pred parlamentarnim odborom a koji bi ulagačima trebao dati nove smjernice u vezi zdravlja gospodarstva i eventualanih daljnijih poteza u monetarnoj politici. Funta je dosegnula najviše razine u sedam tjedana prema dolaru pod utjecajem snažnih gospodarskih pokazatelja koji su ublažili bojazni od recesije makar u kratkoročnom razdoblju. Funta je u srijedu oslabila prema dolaru za gotovo 0,5 posto, na 1,3374 dolara.

You may also like

0 comments