Home Ekonomija Povećanje cijene novca nebi trebalo obeshrabriti ulagače

Povećanje cijene novca nebi trebalo obeshrabriti ulagače

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon što je američka središnja banka ostavila kamatne stope nepromijenjene i poručila da je gospodarstvo u dobrom stanju.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Dow Jones ojačao je 0,25 posto, na 23.435 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,16 posto, na 2.579 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,17 posto, na 6.716 bodova. Kao što se očekivalo, Fed jučer nije povećao ključne kamatne stope, a pozitivno su na tržište utjecale i poruke njegovih čelnika nakon redovne sjednice o solidnom rastu gospodarstva i jačanju tržišta rada.[/vc_column][/vc_row]

Uragani koji su krajem rujna poharali jug SAD-a nisu poremetili rast gospodarstva, tako da se, kažu analitičari, do kraja godine očekuje još jedno, treće od početka godine, povećanja kamata središnje banke.

No, to povećanje cijene novca ne bi trebalo, kažu analitičari, obeshrabriti ulagače jer je gospodarstvo u dobroj formi. “Fed je prilično povoljno komentirao gospodarsku situaciju, što je potaknulo povjerenje ulagača”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lanz & Associates.

Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je 326 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je 73 posto nadmašilo očekivanja analitičara. Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 posto.

Pozitivno na tržište utječu i špekulacije da bi u četvrtak predsjednik SAD-a Donald Trump mogao objaviti nominaciju Jeroma Powella za novog predsjednika Feda, nakon što u veljači istekne mandat Janet Yellen. Powell odgovara tržištima dionica jer bi, smatraju analitičari, mogao nastaviti umjerenu monetarnu politiku Janet Yellen.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 posto, na 7.487 bodova, no pariški CAC ojačao je 0,20 posto, na 5.514 bodova, a frankfurtski DAX 1,78 posto, na rekordnih 13.465 bodova.

Related Posts