Povećane isporuke plina Njemačkoj zbog hladnoće

Priopćili iz Gazprom

Ruski plinski div Gazprom planira Njemačkoj preko Ukrajine isporučivati više plina zbog niskih temperatura koje su stanjile njezine zalihe, izvijestili su ruski mediji.

Njemačke rezerve plina potonule su na 34 posto zbog vala hladnoće u srednjoj Europi i veće potražnje za grijanjem nego prošle godine. Niska razina zaliha nije neuobičajena, ističe njemačka novinska agencija dpa, podsjećajući da su u veljači 2018. pale na 14 posto.

Ukrajina je pak izvijestila o rekordnim zalihama plina, od 19,6 milijardi prostornih metara, što znači da su porasle za 3,2 milijarde u odnosu na prošlu godinu.

Gazprom će Njemačkoj u ožujku isporučivati 124,2 milijuna prostornih metara plina dnevno, u odnosu na planiranih 110 milijuna, izvijestila je u ponedjeljak ruska novinska agencija Interfax.

To znači da će se isporuke zadržati na razini veljače, ali i da će biti manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, sukladno želji Rusije da smanji isporuke plina Njemačkoj tom trasom.

Godine 2019. dvije su strane sklopile novi ugovor, prema kojem bi minimalni obujam isporuka ruskog plina preko Ukrajine ove godine trebao biti više nego prepolovljen u odnosu na 2019. godinu, na 40 milijardi prostornih metara.

Smanjene isporuke preko Ukrajine povezane su s gradnjom plinovoda Sjeverni tok 2 kojim bi se ruski plin trebao izravno dopremati u Njemačku preko Baltičkog mora.

Kijev se protivi tom projektu, optužujući Moskvu da koristi plin kao polugu u geopolitičkoj igri moći. Ukrajinsku poziciju podupiru i Sjedinjene Države i neke europske zemlje, ponajprije Poljska.

Dodatni su motiv za Ukrajinu u sporu oko plinovoda naknade koje ubire za tranzit ruskog plina.

You may also like

0 comments