Povećan stupanj sigurnosti u svjetskim zračnim lukama

Nekoliko zemalja pojačalo je ili preispitalo sigurnost u u zračnim lukama nakon dviju eksplozija na bruxelleskom aerodromu, a australski premijer Malcolm Turbull u srijedu je za napad okrivio europske propusne granice i nedostatnu sigurnost.

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u zračnoj luci Zaventem i u podzemnoj željeznici u Bruxellesu u kojima je ubijena 31 osoba. Tužitelji su rekli kako su eksplozije na aerodromu kroz koji godišnje prođe 23 milijuna ljudi izazvali bombaši samoubojice. Uključivši se u opću raspravu o zaštiti granica, australski je premijer pružio uvjeravanja Australcima da su “naši domaći sigurnosni sustavi mnogo jači nego u Europi gdje su nažalost stvari iskliznule iz ruku”. “Ta slabost u europskoj sigurnosti nije nepovezana s problemima koje imaju u zadnje vrijeme”, rekao je.

Sigurnost je pojačana u zračnim lukama na azijskom prostoru a Južna Koreja, Japan, Indonezija, Tajland i Indija angažirale su dodatne resurse na glavnim čvorištima. Nove mjere uključuju provjere svih koji ulaze na terminale i dodatne ophodnje u terminalskim zgradama, rekao je dužnosnik iz jedne zračne luke. U Indiji, gdje je sigurnost na aerodromu jača nego u ostalim dijelovima Azije, i prije napada u utorak, samo je putnicima s ispravnim putnim kartama i putovnicama dopušteno da uđu u terminalsku zgradu.

Nakon Bruxellesa u zemlji su uvedene provjere torbi koje putnici unose na terminale, rekao je Surender Singh, glavni ravnatelj središnjih sigurnosnih snaga koje su zadužene i za sigurnost u komercijalnim zračnim lukama.  On je međutim odlučio da se pregleda svaka torba unesena na terminal, rekavši da sigurnosne snage ne bi trebale provjeravama narušiti pogodnosti za putnike. “U ovom trenutku to neće biti moguće. Bit će potrebno mnogo promjena u zračnoj luci”, rekao je Singh. “Sa stotinama putnika u redovima na aerodromu u Delhiju, stopostotna provjera svakoga dovest će do zastoja”.

Vlasti u Londonu , Parizu i Frankfurtu odgovorile su na napade povećavši broj policajaca u ophodnjama u zračnoj luci i ostalim prometnim čvorištima. Zrakoplovne tvrtke preusmjerile su letove jer je aerodrom u Bruxellesu ostao zatvoren u srijedu. U Sjedinjenim Državama, u najvećim je gradovima uveden visok stupanj pripravnosti, a pozvana je i Nacionalna garda da poveća sigurnost na dvama newyorškim aerodromima. Agencija UN-a već je pokrenula reviziju sigurnost u zračnim lukama nakon rušenja ruskog zrakoplova u Egiptu u listopadu prošle godine. IS je preuzeo odgovornost za unošenje bombe u zrakoplov.

No unatoč napadima poput onoga bombaša samoubojice u moskovskoj zračnoj luci  Domodedovo 2011. u kojem je ubijeno 37 ljudi, manje je pozornosti pridano sigurnosti samih zračnih luka. “Izgleda mi čudno da je samo pola zračne luke sigurno. Cijela bi zračna luka trebala biti sigurna, od trenutka kad stignete na parkiralište”, rekao je Matthew Finn, izvršni direktor  neovisnih sigurnosnih konzultanata u zračnom prometu Augmentiq.

Po razmjernoj otvorenosti javnih prostora zračne luke u zapadnoj Europi razlikuju se od onih u Africi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji, gdje se putničke isprave i prtljaga provjeravaju prije nego što se putnicima dopusti da uđu u zgradu zračne luke.    U Turskoj, putnici i torbe pregledavaju se pri ulasku na terminal i ponovno nakon pregleda karata. I u Moskvi se putnike provjerava pri ulasku.

Izraelski aerodrom Ben Gurion poznat je po visokoj sigurnosti, što uključuje i profiliranje putnika  da se identificiraju oni koji izgledaju sumnjivo, uređaje za otkrivanje eksplozivnih naprava te ispitivanje svakog pojedinog putnika.    U kenijskome glavnom gradu Najrobiju gdje su vlasti uvele visok stupanj pripravnosti zbog napada militanata Al Šababa kojima je baza u Somaliji, putnici moraju izići iz automobila, vozila se potom pretražuju na nadzornom mjestu  udaljenom kilometar od glavnog terminala.

No dodatne provjere poput rendgena na ulazu u terminal mogu stvoriti potencijalne mete, rekao je jedan analitičar. Svako sigurnosno provjeravanje na javnom ulazu u terminalsku zgradu može izazvati gužvu, nepogodnosti i odgodu leta, dok će  redovi koji će neizbježno zbog toga nastati predstavljati atraktivnu metu”, rekao je Ben Vogel, urednik izdanja IHS Jane’s Airport Review.

You may also like